Helyi közélet

2012.04.17. 15:10

Roncsautó: drága mulatság lehet "elhagyni"

Miskolc - A borsodi megyeszékhelyen is akad az úgynevezett rendszám nélküli-, gyakran roncs autókból. Mégis, milyen jogosítványai vannak az önkormányzatnak ezen gépjárművel elszállítására?

Miskolc - A borsodi megyeszékhelyen is akad az úgynevezett rendszám nélküli-, gyakran roncs autókból. Mégis, milyen jogosítványai vannak az önkormányzatnak ezen gépjárművel elszállítására?

Milyen kötelezettségei vannak a tulajnak? Mi van, ha "eltűnik" az autó tulaja, mit tud tenni a hivatal a városképcsúfító, netán szabálytalanul ott hagyott parkoló autókkal? Dobos Tímea, Miskolc szóvivője arról tájékoztatta ezzel kapcsolatban az Észak-Magyarországot, hogy Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának 22/2000.(V.08.) számú rendelete - amelyet több alkalommal is módosítottak - "intézkedik" a gépjármű elindulását gátló kerékbilincs alkalmazásáról és a járművek elszállításával kapcsolatos szabályokról.

A rendelet 15. paragrafusa taglalja részletesen a járművek elszállítását. Eszerint többek között "a közterület rendjének, biztonságának megóvása, védelme, a közúti vagy a vasúti forgalmi rend biztosítása érdekében, továbbá a KRESZ a közterület-használati engedély nélkül vagy az engedélyben foglaltaktól eltérő módon tárolják a járművet." A jármű elszállításának megkezdése előtt jegyzőkönyvet vesznek fel az illetékesek és még azt a tény is rögzítik, hogy az elszállított gépjárműről fénykép, vagy videó felvétel készült. A Közterület-felügyelet aztán "a jármű elszállításáról a Miskolci Városi Rendőrkapitányságot, valamint az út kezelőjét értesíti telefon útján, az elszállítást követően azonnal, írásban pedig az intézkedés napján, összesítő lista megküldésével." Ugyanakkor a külföldi rendszámú vagy hatósági jelzés nélküli külföldi államjelzésű jármű elszállításáról értesítik a vám- és pénzügyőrség elszállítás helye szerint illetékes szervét is.

Napirendi pont

A jármű elszállításával kapcsolatos intézkedési költség a jármű üzemeltetője a szabálysértési jogkövetkezményeken túlmenően köteles a jármű elszállításával, tárolásával és őrzésével, valamint a jármű értékesítésével felmerülő költséget megfizetni. Ez például egy személygépjármű esetén 15 000 Ft+ÁFA, míg a tárolás, és őrzés díja 7000 Ft+ÁFA/nap. Ha a tulaj ezután sem jelentkezik, illetve nem kutatható fel, akkor az elszállított járművet értékesítik. A beszállított és a megőrzési idő - 60 nap - elteltéig ki nem váltott járművet az abban lévő tárgyakat a közreműködő nyilvános árverésen értékesítik. Ez a rendeletet egyébként Miskolcon Kobold Tamás polgármester idején, 2000. június elsején lépett hatályba.

Dobos Tímea szóvivőtől megtudtuk azt is, hogy a következő, azaz az április 26-ai közgyűlés napirendi pontjai között szerepel javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata szabálysértéssel kapcsolatos szabályozásának felülvizsgálatára.

ÉM-JLI



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában