Helyi közélet

2012.03.02. 14:43

Tömeges kilakoltatás nem várható

Miskolc, Budapest - A végrehajtó célja az adósságrendezés és nem a minden áron való kiköltöztetés, mondta a kamara alelnöke.

Miskolc, Budapest - A végrehajtó célja az adósságrendezés és nem a minden áron való kiköltöztetés, mondta a kamara alelnöke.

Bár március elsején véget ért a téli kilakoltatási moratórium, nem kell tömeges kiköltöztetésektől tartani, mondta munkatársunknak Császti Ferenc, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara alelnöke. Tavaly országos szinten mintegy kétszáz esetben éltek ezzel az intézkedéssel a végrehajtók, s mint az alelnök elmondta, arányaiban az a szám idén sem fog jelentősen változni. A kamara nem rendelkezik pontos adatokkal, megyénkben hányan kerültek olyan helyzetbe, hogy elveszíthetik a fedelet a fejük fölül, mert ilyen statisztikákat nem vezetnek, de az alelnök becslése szerint az ez évre várható kilakoltatások durván egyhuszadát kell végrehajtani Borsodban.

A sajtóban megjelent 90 ezres, majd 150 ezres becslést az alelnök erősen túlzónak nevezte: mint kifejtette, az egy dolog, hogy körülbelül ennyi 90 napot meghaladó elmaradással rendelkező banki adós van az országban, de ezeknek csak nagyon kis töredéke jut el a kilakoltatási szakba. Addig még nagyon sok módon rendezhetik elmaradásaikat az adósok, amiben a végrehajtók is segítségükre vannak; biztosíthatnak például részletfizetési lehetőséget az ügyfeleknek, akik akár a szabadpiacon, hagyományos úton is értékesíthetik ingatlanukat. A legtöbb adósnak nem, vagy nem csak banki tartozása van, sokan a rezsiköltségekkel vannak elmaradva, így részt vehetnek az önkormányzatok által biztosított adósságrendezésben is.

Ha költöztetni kell, hát kell

– A végrehajtókat azonban köti a törvény, ha elérkezik az eljárásnak az a pontja, hogy ki kell költöztetnie valakit, akkor azt meg kell tennie, mert ellenkező esetben bűncselekményt követ el, amiért felelősségre vonhatják – mondta Császti Ferenc. – Az általános elképzelésektől eltérően a végrehajtónak nem az az érdeke, hogy mindenkit kiköltöztessen; a téli kilakoltatási moratórium bevezetését is a kamaránk elnöke kezdeményezte 2001-ben, ami aztán két év múlva a törvénybe is bekerült – fűzte hozzá az alelnök. – A másik két moratóriumnak köszönhetően azonban mintegy negyven százalékkal romlott a fizetési fegyelem, és az adósok sem jártak jobban, mert közben nőttek a megfizetendő kamatterheik.

Császti Ferenc szerint a végrehajtási törvény változása is az adósoknak kedvez, mert ennek értelmében az ingatlanárveréseket is tisztán elektronikus úton lehet majd végrehajtani, amivel csökken annak a valószínűsége, hogy az árverésben részt vevők megegyeznek egymással, és így a kikiáltási ár feléért vásárolják meg az ingatlant.

Még ősszel arról tájékoztatta lapunkat a Miskolc Holding, hogy a tagvállalataiknál többen milliós adósságokat halmoztak fel lakbérhátralékból, rezsiköltségből, és bár indult ellenük egy összehangolt kampány, amikor például csurgóra állította a csapokat a vízszolgáltató, a nemfizetőket a december elsején életbe lépő moratórium megvédte a kilakoltatástól.

Feltettük a kérdéseinket Pásztor Imrének, a holding PR és kommunikációs vezetőjének; arra voltunk kíváncsiak, hogy hány ilyen lakás van Miskolcon, s várható-e – és ha igen, akkor mikorra – az adósok kiköltöztetése, s hogy ez érintettek között vannak-e fészekrakók? Kérdéseinkre Pásztor Imre későbbre ígérte a válaszokat. A témára még később visszatérünk.

ÉM-SZP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában