Helyi közélet

2012.03.20. 14:04

Tátrai és a rockzenész sebészek

Miskolc - Miskolcon van egy zenekar, melynek három tagja a hétköznapokban sebészként dolgozik.

Miskolc - Miskolcon van egy zenekar, melynek három tagja a hétköznapokban sebészként dolgozik.

Tátrai Tiborral lép föl március 24-én szombaton este 9-kor az Áll-A-Tok Zenekar az Ifjúsági Házban. A rockegyüttes vezetője dr. Almássy Sándor sebész főorvos, aki a hétköznapok nehézségit leginkább a zenével tudja levezetni.

Honnan az ismeretség Tátrai Tiborral?

Almássy Sándor: Van egy közös társaságunk, a Dr. Kardos Géza Baráti Társaság, melynek tudományos ülésein rendszeresen fellépett Tátrai Tibor. Tehát már korábban is ismertük egymást, de a legutóbbi fellépésén megkérdeztem tőle, zenélne-e velünk egy koncert erejéig. Ő igent mondott, ami nagy megtiszteltetés számunkra, hiszen az ország vezető rockgitárosáról van szó. Nagyon izgulunk a közös fellépés miatt, persze az megnyugtató, hogy zenekarunknak sok profi zenész tagja is van, úgyhogy bízom benne, nem vallunk majd szégyent. Vendégünk lesz Mike Zsolt is, aki korábban a zenekarunkban dobolt.

Ritkán hallhat a közönség olyan zenekart, melynek törzstagjai orvosok egy kórház sebészeti osztályán.

Almássy Sándor: Már ezer éve zenélünk együtt, de tulajdonképpen öt éve alapítottuk meg hivatalosan az Áll-A-Tok Zenekart. Két kollégámmal az Erzsébet Kórházban dolgozunk. Ma Miseknek hívják, de ez olyan rosszul hangzik a zenészfüleknek, hogy maradjunk inkább az Erzsébet Kórháznál. A zenekarban játszik még egy ügyésznő, Bányai Kriszta és több profi zenész. Régebben a Vian Klubban léptünk föl, most már az Ifjúsági Házban, évi két koncerttel örvendeztetjük meg a közönséget. Fő profilunk a hard rock, AC/DC, Led Zeppelin és Jimi Hendrix-számokat adunk elő.

Zenészorvosok, vagy orvoszenészek?

Almássy Sándor: Mindhárman zenésznek készültünk. Nekem azonban azt mondta az édesapám, hogy zenélhetek nyugodtan, de válasszak mellette olyan pályát magamnak, ami biztos egzisztenciát és megélhetést biztosít. És mivel az orvoslás is érdekelt, így lettem orvos. A zene jelenti azonban az örömet, az igazi kikapcsolódást számomra.

Nem árt a sebészujjaknak a hangszeres gyakorlás?

Almássy Sándor: Nem, egyáltalán nem, hisz ugyanazokra a finom mozgásokra van szükség a hangszeres játékhoz, mint a műtétekhez. Én zongorázom, Tóth doktor (dr. Tóth Imre) gitározik, Gyáni doktor (dr. Gyáni Károly) pedig énekel.

Mit szóltak a kórházban a kollégák, amikor kiderült, hogy zenekart alapítanak?

Almássy Sándor: Eleinte kíváncsian szemlélték első próbálkozásainkat, de ma már örülnek sikereinknek. Úgy is hívnak bennünket, hogy az osztály rockzenekara. Kiterjedt baráti körünk van, egy-egy „szűk körű” koncertre 200 ember is eljön. A szombati koncertre azonban mindenkit szívesen látunk.

Mit ad önnek a zene?

Almássy Sándor: A zenélés a legjobb „szelep” a mindennapokban. Mivel a sebész munkája hallatlan összpontosítást igényel, ezért szinte minden kollégámnak van valamilyen hobbija. De szerintem a zene a legjobb kikapcsolódás, engem ez lazít el a leginkább. Azt feltétlenül írja meg, hogy a szakmai és a zenei sikereimet is a biztos családi háttérnek köszönhetem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában