Helyi közélet

2012.03.13. 13:42

Őrzik és továbbadják a „múltat”

Ózd - „Egyszeri befektetéssel, jó harminc évre teremtenénk Ózd számára értéket.”

Ózd - „Egyszeri befektetéssel, jó harminc évre teremtenénk Ózd számára értéket.”Ezzel az ötlettel kereste fel Vitkó Egon 2007-ben az akkori polgármestert, Benedek Mihályt. Az ő dolga „csupán” a szükséges összeg biztosítása volt. Az önkormányzat kedvező döntésének köszönhetően Ózd kiállíthatta 15 fős bandériumát.

Erre született

- Nem kis fáradság volt felkutatni azokat a műhelyeket, ahol a hagyományos öltözéket, kiegészítőket kiváló minőségben el tudták készíteni. Összességében 6,4 millió forintba került - emlékszik vissza Vitkó Egon, a Gömör-Kishont Vármegyei Vitárius István Huszárlovas Bandérium vezetője -, de megérte: ruha, kard, csizma: minden darab hiteles, a 48-at idéző huszáruniformis pontos mása, öltözetünk színvilágában a 8. Coburg ezred színei köszönnek vissza.

A „huszárkapitányt” arról is faggattunk, mikor „habarodott bele” a huszárkodásba: netán kisfiúként, történelemórákon?

- Nem, már jóval előbb: mondhatni erre születtem. Anyai ágon örököltem a lovak szeretetét, magát a lovas életmódot az ükapámtól, aki maga is huszár volt a Monarchiában. 1909-ben szerelték le obsittal, 12 év 3 hónap után, mint huszártizedest. Az ő emléke és a huszár életmód előtt tisztelegve választott nevet az ózdi huszárcsapat - kaptuk a választ. Majd pedig olyan részletességgel meséli családja régesrégi történeteit, mintha maga is szereplőjük lett volna.

Hol huszár, hol csikós

- Csak természetes, hogy az ember ismerni szeretné a múltját. A családfámat például 200-300 évre visszamenőleg felkutattam, s szeretettel őrzöm a családi legendákat is - mondja.

Megtudjuk: nem huszárként pattant először nyeregbe, 30 éves fogathajtó és díjugrató versenyzői múlt áll mögötte, mondhatni ez volt a fő profilja. Korábban autójavítót, majd -bontót, üzemeltetett, majd fel- és kiépítette saját, vendégfogadásra is berendezkedett tanyáját, amelynek fő profilja a lótartás. Itt tanyázik a bandérium tagjainak összesen 30 lova, amelyek közül 4-gyel csikós bemutatókra is járnak. A huszárkodás ugyanis csak egyik formája a hagyományőrzésnek, emellett például íjászkodnak is. A bandérium több tagja és vezetője időnként sajátos történelemórákat tartanak az iskolásoknak, számtalan rendezvényen jelennek meg, nem csak a régióban, de Budapesten és a határon túl is. Nem véletlen, hogy Vitkó Egont 2011 decemberében a Magyar Hagyományőr Világszövetség elnökéül választotta. A Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere pedig március 15-e alkalmából tavaly II. osztályú Honvédelemért Kitüntető Címet adományozta számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában