Helyi közélet

2012.03.30. 15:32

Megyeszerte pusztító tüzek

Borsod-Abaúj-Zemplén - Több száz hektárnyi terület égett le, lakóházakat fenyegettek a lángok. Két nap eső kellene.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Több száz hektárnyi terület égett le, lakóházakat fenyegettek a lángok. Két nap eső kellene.

Lakóházakat fenyegettek a Miskolc határában felcsapó szárazfű-tüzek csütörtökön, másnap reggelre egy fatelep is áldozatul esett a lángoknak. Több nagy kiterjedésű szárazfű-tűz miatt riasztották a megye tűzoltóit csütörtökön. A Nádasrét száz hektáros területen méteres lángokkal égett, itt a miskolci tűzoltók mellett mezőkövesdi és a sátoraljaújhelyi egységek is nagy erőkkel oltottak. A kettes – később hármasra emelt – fokozatú tűz a cementgyár felé terjedt, így azt, és a közelben lévő fatelepet is védeniük kellett.

Mint Rinyu Zsuzsanna elmondta, a tűzoltók körülhatárolták a területet, és ellentüzekkel próbálták megakadályozni, hogy a lángok lakóházakra is átterjedjenek. A tüzet éjjel háromnegyed 12-re sikerült eloltani. Nem sokkal később azonban jött a hír, hogy a Nádasrét „sarkán”, a Tallér utca végén álló fatelep lángokban áll, a nyolcszáz négyzetméteres asztalosüzem égett. A reggeli órákban a tűzoltók még mindig a helyszínen tüsténkedtek, és senkit, még az ott dolgozó asztalosokat sem engedték be a fatelep betonelemekkel elkerített udvarára.

Tűzvizsgáló akcióban

A telep mögött jól látszik, hogy a nádasréti tűz a kerítéstől néhány méterre lévő árokig terjedt. Az erős szél innen fújhatott át valamilyen zsarátnokot a fatelepre. Hogy valóban így volt-e vagy más miatt keletkezett a tűz, azt a helyszínen egész nap adatokat gyújtó tűzvizsgáló állapítja majd meg. A tűzvizsgálónak egyébként a Nádasréten is volt dolga, gyanú merült fel arra nézve, hogy a lángok nem maguktól csaptak fel, hanem gyújtogatás történt.

A nádasrétivel párhuzamosan a Martinkertvárosban is oltani kellett a szárazfű-tüzet, itt a miskolci tűzoltók mellett egy mezőkövesdi, később egy szerencsi egység is beavatkozott. Húsz hektár égett tarra, és tartani lehetett attól, hogy lakóházakra is átterjednek a lángok. Csütörtökön Szendrőlád közelében is tűz tombolt, az erdő égett ötven hektáron, a lángokkal a szendrői, encsi és tiszaújvárosi tűzoltók viaskodtak. A lángok megfékezését mindenhol nehezítette az erős szél.

Lángokban állt a tanya

Pénteken Sály külterületén tört ki hármas erősségű tűzvész. Már-már általánosnak tekinthető szárazfű-tűznek indult, de kigyulladt a nádas, és gumiabroncsok is égtek. Egy használaton kívüli tanya négy istállója is porig égett – szerencsére egyikben sem voltak állatok. A mezőkövesdi tűzoltók mellett a tüzet miskolci, tiszaújvárosi, kazincbarcikai és egri kollégáik oltották. Rinyu Zsuzsanna elmondta még: két-három esős napra lenne szükség, akkor lényegesen csökkenne a tűzveszély, az aszály miatt csontszáraz növényzet ugyanis hamar lángra kap.

ÉM-SZP


Az erdőtüzekről

A magyar állami erdőgazdaságok területein a közelmúltban 99 tűzeset pusztított, több mint 1300 hektáron. Az oltásban összesen 640-nél több erdőgazdasági dolgozó vett részt. A kár összege már meghaladja az 58 millió forintot, noha a nagyja még nincs felmérve. Odaveszett élő növényzet, előkészített tűzifa, erdei építmények sora, adta hírül közleményében Nyiri János, az állami erdőgazdaságok tulajdonosi jogait gyakorló MFB Zrt. szóvivője. Rencsiné Ágh Márta, az Északerdő Zrt. sajtószóvivője hétfőre ígért megyei adatokat.    

Pénteken Kriza Ákos, Miskolc polgármestere is kiadott egy közleményt, amiben arra figyelmeztet, hogy mindenki tartsa be a március eleje óta érvényben lévő tűzgyújtási tilalmat, mert azt is ellenőrzik a közterület-felügyelők; a tilalom megszegőit bírságolják is.


Miskolc, 2012. március 30., péntek (MTI) - A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sály külterületén száraz fű, illetve összehordott gumiabroncsok égnek, a tűzoltók hármas, kiemelt riasztással vonultak a helyszínre - mondta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője pénteken az MTI-nek.

Miskolc – Tüzet fogott és égett egy fatelep a hozzá tartozó 800 négyzetméteres csarnokkal együtt Miskolcon, a Tallér utcán.

Miskolc - Valamennyi tűzoltóegység kinn van, több nagy kiterjedésű tűzzel harcolnak.

Miskolc - Nádasréten eddig száz hektáron égett le a száraz fű, de a lángokat továbbra is hajtja a szél.

Miskolc, 2012. március 29., csütörtök (MTI) -Mintegy százhektárnyi területen ég a száraz fű Miskolcon, az úgynevezett Nádasréten, a cementgyár mögött - közölte a Borsod Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője csütörtökön az MTI-vel. A legfrissebb jelentések szerint újabb tüzekhez kellett vonulniuk a tűzoltóknak a miskolci Martinkertvárosban és Szendrőládon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában