Helyi közélet

2012.03.06. 10:50

Meg- és kiérdemelt juttatások, mégis visszafizetik

Miskolc - Kiderült, miért kaptak összesen 8 milliós eseti juttatást a holdingos vezetők.

Miskolc - Kiderült, miért kaptak összesen 8 milliós eseti juttatást a holdingos vezetők.Pár héttel ezelőtt derült ki, hogy tavaly év végén Vécsi György, a Miskolc Holding Zrt. elnöke, Pálffy Kinga, a cég vezérigazgatója, Czinkné Sztán Anikó, a Miskolci Turisztikai Kft. ügyvezetője, Szélyes Domokos, a MIK Zrt. igazgatója és dr. Kapás Katalin, a holding jogi igazgatója összesen 8 millió forintos eseti juttatást vettek fel. Amikor kiderült, dr. Kriza Ákos polgármester – az önkormányzatnál már alkalmazott – prémium és jutalom stopot rendelt el, majd arra kérte a vezetőket, hogy fizessék vissza a felvett pénzt. Az ügyben a szocialisták az ügyészséghez fordultak, és a Jobbik is erősen támadta ezen kifizetéseket. Ezért gondolta úgy a Miskolc Holding Zrt. igazgatótanácsa tagjai, hogy ideje megszólalni az ügyben. Kedden sajtótájékoztatót tartottak, ahol Beke Sándor, a tanács egyik tagja elmondta az elmúlt másfél év eseményeit, eredményeit.

Azzal kezdte, hogy ismertette 2010. novemberében milyen holdingot vettek át az előző, szocialista városvezetéstől: „Papíron 534 millió forintos pozitív eredmény szerepelt, de hangsúlyozom, csak papíron. Olyan mértékű ferdítések szerepeltek a kimutatásokban, amely példátlan a város életében. Később kiderült, nemhogy 500 milliós nyereség, de több, mint 1 milliárd forintos hiánya van a cégnek.”

Példaként említette a Görgey utca 4. szám alatti építkezést, csak ezen a MIK Zrt.-nek 600 millió forintos vesztesége volt. „Ennek ellenére a holding vezetői, teljesítménytől függetlenül, alanyi jogon vettek fel jutalmakat – fogalmazott Beke Sándor. – Csak dr. Halmai Gyula, korábbi elnök-vezérigazgató például három év alatt 105 millió forintos jutalmat vihetett haza.”

Csökkentett jutalmak

Az igazgatótanács tagja azt is kiemelte, hogy 2010. novemberében a holding igazgatótanácsa mintegy 200 millió forinttal csökkentette a fizetésen kívüli juttatásokat, és teljesítmény alapuló premizálási rendszert vezetett be. „Megtiltottuk az alanyi jogon járó kifizetéseket” – jelentette ki. Hozzátette: a holding munkájának köszönhetően a 2011-es évet várhatóan veszteség nélkül zárhatják. „Azaz a több, mint 1 milliárd forintos hiányt másfél év alatt ledolgozták” – hangsúlyozta. Ennek a munkának az elismerése volt a bruttó 8 millió forintos összjuttatás – tette hozzá.

Beke Sándor azt is elmondta: ezen vezetők jogszerűen vették fel a juttatást, ennek ellenére a polgármester utasította és megkérte őket a visszafizetésre. Amint ez megtörténik, az összeg bekerül az egységes, teljesítmény alapú premizálási rendszerbe, és szétosztják azok közt, akik hozzájárultak a hiány lefaragásához – fogalmazott.

Kérdésünk az volt: mivel a 8 millió bruttóban értendő, visszafizetéskor mi lesz a bruttó résszel, hiszen csak a nettó összeget fizethetik vissza az érintettek. Beke Sándor elmondta: „Jó kérdés, azon dolgozunk, hogy kitaláljuk a visszafizetés legjobb módját”.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában