Helyi közélet

2012.03.30. 15:17

Komplex telep-program: Nem a telepet, a falakat bontják le

Miskolc - A telepek ledózerolása csak optikailag szünteti meg a problémát - vallja Kovács Kamilla.

Miskolc - A telepek ledózerolása csak optikailag szünteti meg a problémát - vallja Kovács Kamilla.

A Komplex telep-program azonban egészen más alternatívát kínál: a szegregált telepeken élőket tennék alkalmassá az integrálódásra. "Tulajdonképpen a telepeken és a város más részein élők közti falat próbálja lebontani" - mondta Kovács Kamilla, aki a Regionális Civil Központ (RECIK) Alapítványon belül ennek a programnak a szakmai vezetője. A pályázatot Miskolc önkormányzata nyújtja majd be, de kötelező konzorciumi tag a RECIK, a Türr István Képző és Kutató Intézet, valamint a Munkaügyi Központ. Amennyiben a város nyer, akkor 150 millió forintot kap, hogy fejlessze a szegregátumokat, első körben a Lyukóvölgyet, azon belül is a Gulya-kúti részt.

Korábban a telepfelszámolások elsősorban az ott élők elköltöztetését, a telep ledózerolását jelentették, a komplex telep-program azonban helyben igyekszik segíteni az ott élőkön. A résztvevők maguk is aktív részesei a változásoknak, ugyanis a korábbi sikertelen programok bebizonyították, hogy csupán a lakhatási körülmények javítására irányuló intézkedések, melyeknek passzív szemlélői voltak az érintettek, nem vezettek eredményre. "A jelenlegi konstrukció a problémákat egyén-központú megoldásokkal igyekszik kezelni. A képzések, a közösségi programok, a gyermekeknek szervezhető foglalkozások, a munkába állást segítő tevékenységek, vagy az otthonmaradó gyermek, öreg, beteg családtag felügyeletének megszervezése, mind-mind új elemei a pályázatnak" - sorolta Takács Gábor, az önkormányzat társadalmi felzárkózási referense. Azt is elmondta: a pályázat beadási határideje április 16-a, ezért konkrétumokról - hogy például arról, hogy milyen képzéseket tartalmaz majd a pályázat - még nem tudott beszámolni. Azt azonban elmondta: a program körülbelül 80 embert érint majd közvetlenül, de közvetve ennél sokkal többet. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a program a területen élőket közösségként kezeli, nem kiragadva fejlesztene egy-egy korosztályt, egy-egy réteget. És ami lényeges - tette hozzá -, hogy ez a pályázat egy láncolat része lesz. Azaz - magyarázta - nem hagyja magukra a szegregátumban élőket, biztosítva lesz a folyamatos fejlesztésük, felzárkózásuk. Azt is hangsúlyozta: "Ez a program nem látványos sikerekre törekszik, hanem biztos, kislépésekből álló, egymásra épülő feladatokat tartalmaz."

Csillagpontok

Bojtos Zoltán, a Türr István Képző és Kutató Intézet Miskolci Igazgatóságának igazgatója elmondta: a programmal kapcsolatban legfontosabb kiemelni a komplexitást. "Azaz, nemcsak egyes területeket érinti, hanem összetetten foglalkozik a szociális, egészségügyi, lakhatási, oktatási, foglalkoztatási problémákkal" - hangsúlyozta. Elmondta azt is: a programra az önkormányzatok pályázhatnak, országosan - első körben, március 7-ig - 69 regisztrálta magát, megyénkből, Hevesből és Nógrádból összesen 25.

Bojtos Zoltántól megtudtuk: a pályázat keretében épülhet egy úgynevezett csillagpont ház, ahol programok, szolgáltatások várnák a területen élőket. A képzéseket pedig úgy alakítanák ki, hogy mind a férfiak, mind a nők számára találjanak megfelelő szakképesítést. Például építőipari, szociális és egészségügyi területen képezhetnék magukat. Fontos lenne, hogy később ezzel el tudjanak helyezkedni, de az is cél, hogy a szegregátumon belüli csillagpontot ők maguk építhessék fel - tudtuk meg.

Mikor indulhat a program? "Az Európai Szociális Alap szakemberei informácisó napot tartottak, ahol azt mondták: idén ősszel kezdődhetne."

Kovács Kamilla az önkéntességet is kiemelte, hiszen egyetemisták, egyházak, iskolák segítenék a Komplex telep-programot. Aminek az elsődleges célja az lenne: hogy a város, szegregátumtól való elhatárolódását oldja.

ÉM-NSZR


Miskolc – A Jobbik szerintt kidobott pénz a 150 millió, a Fidesz szerint ez a megoldás.

Miskolc – Ne dobjon ki Miskolc újabb 150 millió forintot a cigánytelepek felszámolására, mert az elmúlt 22 év bebizonyította, hogy az így elköltött pénznek semmi haszna sincs, azzal sem a többségi társadalom, sem a cigányság nem jár jobban, csak az etnobizniszt erősíti, mondta Jakab Péter, a Jobbik miskolci önkormányzati képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Miskolc – Lakóhelyükön kell helyzetbe hozni a szegregált környezetben, mélyszegénységben élőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában