Helyi közélet

2012.02.23. 18:24

Rühösség: nem a higiénia hiánya

Miskolc - Előfizetőnk jelezte: tudomása szerint több miskolci lakótelepi iskolában ütött fel a fejét a rühesség.

Miskolc - Előfizetőnk jelezte: tudomása szerint több miskolci lakótelepi iskolában ütött fel a fejét a rühesség.

A rühösség nem tartozik a bejelentendő fertőző megbetegedések közé, ezért pontos adatokat a fertőzöttek számáról nem ismerünk - reagált felvetésünkre a Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. Hozzáfűzve: a betegség világszerte elterjedt (általában 30-35 évenként jelentkezhetnek járványok), kisebb halmozódások kialakulhatnak óvodákban, iskolákban, szociális otthonokban, kórházi osztályokon. Idősek, gyenge immunrendszerű egyének könnyebben fertőződnek, betegségük súlyosabb lefolyású lehet.

Könnyű elkapni

Minden ember fogékony, nincs életkor és nem szerinti különbség. Őszi-téli időszakban gyakrabban fordul elő, ilyenkor számítani lehet a megjelenésére. Ott terjed, ahol sokan élnek együtt és nem fordítanak kellő figyelmet a kezelésére. A kórokozót könnyű elkapni, s nehéz tőle megszabadulni. A hiedelmekkel ellentétben, a rüh elsősorban nem a higiénia hiányának betegsége. A fertőzés terjedésének megakadályozásában egyetlen hatékony megoldás a beteg és a közvetlen környezetében élők (tünetmentes személyek) egyidejű bőrgyógyászati kezelése. A betegek kezelésével párhuzamosan a ruhaneműn, használati tárgyakon is el kell pusztítani a rühatkát és a petéket, legcélszerűbben magas hőfokon történő mosással, vasalással. Kérdésünkre a szakemberek leszögezték: a rühesség nincs összefüggésben az ágyi poloskával.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában