Helyi közélet

2012.02.24. 10:51

Egyre több az influenzás gyerek Miskolcon

Miskolc - Az Észak-Magyarország előfizetője jelezte: sok a tüdőgyulladásos gyerek az Avason, amit az influenza szövődményének gondol.

Miskolc - Az Észak-Magyarország előfizetője jelezte: sok a tüdőgyulladásos gyerek az Avason, amit az influenza szövődményének gondol.Az elmúlt napok tapasztalata, hogy az influenzajárvány most kezdődik nálunk - mondta dr. Stunya Edina, a Testvérvárosok utcai rendelő gyermekorvosa - egyre több betegünknek van napokig tartó magas láza, s egyéb influenzás tünete. - Ezzel egyidejűleg más kórokozók is okoznak, s okoztak eddig is többféle felsőlégúti betegséget, amelyek nem tekinthetők az influenza szövődményének. Az elkövetkező napokban vélhetően egyre több gyermeknél jelentkeznek majd felsőlégúti panaszok, de az én körzetemből még kórházba nem kellett senkit beutalni. Megelőzésképp azt lehet tanácsolni: aki megteheti, ne vigye gyermekét közösségbe az elkövetkező 2-3 hétben. Némi enyhülést a március 15-i négynapos hosszú hétvége hozhat, amikor megszakadhat a fertőzési lánc.

Miskolc egyik belvárosi körzetének gyermekgyógyászát, dr. Török Lajos főorvost is megkérdeztük: az ő páciensei között is sok a felsőlégúti beteg, főleg a nagyobb bölcsődések és az óvodások körében. A tüdőgyulladás azonban e körben nem jellemző.

Még nincs tudomásuk

Előfizetőnk kérdését továbbítottuk a megyei kormányhivatal illetékes szervéhez is, ahol a 8. heti influenzaadatokat - előírás szerint - majd csak a jövő hét közepén összegzik. (Mint megírtuk: a 7. heti adatok alapján az influenzás megbetegedések száma pedig még nem érte el a járványküszöböt.) A válaszadó leszögezte: az influenza vírus okozhat elsődlegesen tüdőgyulladást, de az influenza szövődményeként is kialakulhat baktérium által okozott másodlagos megbetegedés. A tüdőgyulladás (pneumonia) azonban nem bejelentendő megbetegedés, amennyiben halmozottan fordul elő, a háziorvosok jelentik az illetékes kistérségi népegészségügy intézeteknek. Csütörtökig ilyen bejelentésről nem volt tudomásuk.

ÉM-SzK

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában