Helyi közélet

2012.02.26. 16:54

Szárnyakon érkeznek a turisták

Miskolc - A Wizz Air légitársaság nyártól Debrecenbe indít járatokat. Ebből Miskolc is profitálhat. Interjú dr. Kriza Ákossal, Miskolc polgármesterével.

Miskolc - A Wizz Air légitársaság nyártól Debrecenbe indít járatokat. Ebből Miskolc is profitálhat. Interjú dr. Kriza Ákossal, Miskolc polgármesterével.

Nem csak Debrecen, de egész Északkelet-Magyarország turizmusa fellendülhet a júniusban induló Debrecen-London repülőjáratnak köszönhetően. Ennek érdekében Kósa Lajos Debrecen polgármestere és dr. Kriza Ákos Miskolc polgármestere az elmúlt héten együttműködési megállapodást kötött.

- Miskolc mennyi forgalomra számíthat a debreceni repülőjáratból?

Dr. Kriza Ákos: - Hadd menjek egy kicsit visszább az eseményekben, mert gyakorlatilag a két nagy várossal, Nyíregyházával és Debrecennel már korábban elkezdődött a térségi együttműködés. Az a tervünk, hogy Északkelet-Magyarország együtt tudja magát bemutatni turisztikai régióként. Kósa Lajossal, Debrecen polgármesterével három nagy kérdésben egyeztettünk az elmúlt héten: az egyik egy turisztikai kérdéskör volt, ami konkrétan ehhez a repülőjárathoz kapcsolódik, a másik a sporthoz kapcsolódó fejlesztések és az utánpótlás-nevelés kérdései, a harmadik pedig a gazdaságfejlesztés, –élénkítés kérdésköre. Most elindul ez a repülőjárat Debrecen és London között heti háromszor, de tulajdonképpen ezzel a londoni kapcsolattal a világ bármelyik részét el lehet érni.

- Mekkora haszna lenne ebből Miskolcnak?

Dr. Kriza Ákos: - Ezt konkrétan számszerűsíteni nem lehet, de a vendégéjszakák növekedését mindenképpen szeretnénk elérni. Ajánlanánk a Barlangfürdőt és Lillafüredet, hisz ez az a két terület Miskolcon, melyek különösebb érdeklődésre számíthatnak, de ugyanígy sok turistát vonzanának a fesztiváljaink.

- A Wizz Air járatai már nyáron indulnak. Nem vagyunk elkésve a turisztikai ajánlatainkkal?

Dr. Kriza Ákos: - Ez a járat tulajdonképpen azért indul, mert a MALÉV becsődölt. Pillanatok alatt elterjedt a híre Miskolcon, hogy lesz egy debreceni járat hetente háromszor Londonba, ez szerintem nagyon hamar telítődni fog, és lehetőség nyílik új járatok indítására is. Már egy közvetlen távol-keleti transzferről is egyeztetések folynak Debrecen és egy kínai légitársaság között.

- Az ideérkezőknek az idegenforgalmi ajánlatokat hamar össze lehet állítani?

Dr. Kriza Ákos: - Természetesen kész lesz időben, hiszen ehhez minden rendelkezésre áll. Mindenképpen szeretnénk a térséget is bekapcsolni, a nagy térségre gondolok. Tokaj-Hegyalja mindenképpen az ajánlatok között kell, hogy szerepeljen, de akár Egert is be tudjuk vonni az idegenforgalmi elképzeléseinkbe. Ezek egymást erősítő, nem egymást gyengítő elképzelések.

- Ez az új helyzet felgyorsítja a városfejlesztési terveket, beruházásokat?

Dr. Kriza Ákos: - Azok az Európai Uniós pályázatok, melyek szükségesek ahhoz, hogy Miskolcot még vonzóbbá tudjuk tenni, hamarosan megjelennek: a nagy turisztikai fejlesztések, illetve az IVS 2-höz (Integrált Városfejlesztési Stratégia) kapcsolódó elérhető források. Ezek ahhoz, hogy a belvárost és Tapolcát megújítsuk, feltétlenül szükségesek. Idegenforgalmi ajánlatainkat már úgy fogjuk összeállítani, hogy azok hosszú távra előre vetítsék a miskolci fejlesztéseket.

- Ezen a nyáron már látszódnak is a fejlesztések eredménye?

Dr. Kriza Ákos: - Az eredményei egyelőre a kidolgozás szintjén látszódnak majd. A pályázatok elkészítése, benyújtása az idén mindenképpen megtörténik. De elképzelhető az is, hogy a közbeszerzést is le tudjuk zárni. A kivitelezés a jövő évben el kell, hogy induljon.

- Kellőképpen tudja-e majd fogadni Miskolc a várhatóan egyre több turistát? Van-e elegendő szálláshely, vonzó-e a belváros?

Dr. Kriza Ákos: - Az IVS 2 feladata, hogy kialakítsuk Miskolc főterét, és befejezzük a főutca fejlesztését. Ez utóbbinak egy része tulajdonképpen a Zöld Nyíl villamosprojekttel lezárul: a burkolatcsere, a főutca teljes szerkezeti megújulása. A következő fázisban az utcabútorok kialakítása történik majd, tehát mindenképpen vonzóbb lesz a főutca.

- Az előző városvezetés idején működött Miskolcon a Turisztikai Desztinációs Menedzsment, a TDM? Az új azonban még nem állt fel. A változások felgyorsítják ennek a létrehozását is?

Dr. Kriza Ákos:  - Tulajdonképpen a TDM-nek a választások idején kellett volna elkezdeni a működést, de olyan nagyon nem működött, gyakorlatilag egy projektjük volt, egy utazás Németországba. A TDM létrehozására új pályázatot fog kiírni a kormány, még nem tudni, hogy mikor, de a város addig is magához rendeli a turisztikai tevékenységeket. A városháza mellé rendelt koordinációs csapat fogja az egészet összefogni, mert nagyon sok alkotó energia van azokban, akik a turisztikából élnek meg, és be szeretnének lépni ebbe a csapatba.

- Az új helyzet meggyorsítja a miskolci turisztikai és idegenforgalmi koncepció kidolgozását?

Dr. Kriza Ákos: - A kulturális koncepció tulajdonképpen azokra a pillérekre támaszkodik, amelyek gyakorlatilag már jól működnek, tehát a színház, a Művészetek Háza, a fesztiválok sora. Elképzeléseink szerint úgy fog felépülni a koncepció, hogy a nyár teljes kínálattal éljen. Az év elkezdődik a Kocsonyafesztivállal, folytatódik a nyári operafesztivállal, e mellé még színházi fesztiválokat tervezünk, és lezárjuk a CineFest Filmfesztivállal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában