Helyi közélet

2012.02.07. 13:00

Az egyetem segíti a leendő hallgatókat

Miskolc - A miskolci Gazdaságtudományi Kar egyetlen államilag finanszírozott férőhelyet sem kapott alapszakon. Az egyetem megoldást kínál.

Miskolc - A miskolci Gazdaságtudományi Kar egyetlen államilag finanszírozott férőhelyet sem kapott alapszakon. Az egyetem megoldást kínál.A Gazdasági Karra jelentkezők 50-55 százaléka hátrányos helyzetű családokból kikerülő hallgató - kezdte keddi sajtótájékoztatóját dr. Szakály Dezső dékánhelyettes. Ezért a Miskolci Egyetem ösztöndíjprogrammal szeretne segíteni a hallgatóknak. Hogyan? Saját árbevételükből 1 millió 550 ezer forintot elkülönítettek, hogy 10 hallgató számára - az öt alapszakon 2-2 diáknak - a képzés első félévére biztosítani tudják a 155 ezer forintos tandíjat. A dékánhelyettes szerint részben a jól teljesítő, részben a szocálisan rászorulók közt osztják ki ezt a fajta támogatást. Az odaítélésről a kar dékánja dönt majd, a Dékáni Hivatal által előkészített rangsor alapján, a szakvezető véleményének figyelembevételével.

Veresné dr. Somosi Mariann oktatási dékánhelyettes arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy milyen egyéb támogatásokkal kívánják segíteni a leendő hallgatókat: "Támogatjuk az órarendbe épített általános és szaknyelvi felkészítést. Az alapozó tárgyakból - matematika, közgazdaságtan, stb. - ingyenes felzárkóztató kurzust biztosítunk." Ezen kívül biztosítják a külföldi részképzésen, szakmai gyakorlatokon való pályázati részvételt. A kari jegyzetsorozathoz való elektronikus hozzáfárás is biztosított, valamint az ösztöndíjakhoz való hozzájutás. Támogatják a gyakorlati programokban való részvételt. Ennek kapcsán a dékánhelyettes elmondta: a karon lehetőség van szakmai gyakorlatra, ahol nemcsak tanul a hallgató, de pénzt is kereshet. Adatot is mondott: jelenleg például 47 hallgatójuk dolgozik a Bosch-ban.

És támogatásként említette azt is, hogy az alapszak befejezése után lehetőség van a mesterképzés, államilag finanszírozott férőhelyein folytatni a tanulmányokat.

Arról is szó volt, hogy a felsőfokú szakképzések a középiskoláktól átkerültek a felsőoktatási intézményekbe. Így, ha valaki az idén nem tud továbbtanulni, lehetősége van a Miskolci Egyetem által indított felsőfokú szakképzéseken részt venni.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában