Helyi közélet

2012.01.19. 17:55

Miskolci villamos: Nem létezik, de le tudják gyártani

Miskolc - Miért olyan villamost kíván megvásárolni Miskolc, ami még nem is létezik?

Miskolc - Miért olyan villamost kíván megvásárolni Miskolc, ami még nem is létezik?

Az a villamos, amelyet Miskolc meg kíván vásárolni, nem is létezik: erre a kijelentésre hivatkoztak (többek között) a vesztes cégek a Közbszerzési Döntőbizottságnál, amikor a nyertes Ganz Skoda cég referenciáit vitatták. A döntőbizottság végül nem adott helyt ennek a kifogásnak, ezt is elutasította, akárcsak a többit.

A miskolci villamos beszerzéséről van szó. Mint ahogy beszámoltunk róla, szerdán derült ki, elhárultak az akadályok az elől, hogy a Ganz Skoda és a miskolci önkormányzat megköthesse a szerződést, és végre elkezdődhessen a Miskolcra szánt 31 villamos megtervezése, legyártása, szállítása. (A KDB szerdán hozta nyilvánosságra a döntését, miszerint nem adott helyt azon járműgyártó cégek fellebbezésének, amelyek megtámadták a miskolci önkormányzat döntését: a Skodától vásárolnák meg a villamosokat.)

No de miért utasították el a kifogást? Miért jó az a városnak, hogy egy „nemlétező” villamost rendelt meg?

Részletes paraméterek

Pintérné Gyuricza Ágnes, a Zöld Nyíl projekt közbeszerzési tanácsadója szerint ez fontos kérdés, mert erős a csúsztatás a kifogásban. A közbeszerzési eljárás során az önkormányzat ugyanis arra vonatkozóan kért ajánlatot, hogy milyen villamost gyártsanak le számára. Részletesen megfogalmazta annak paramétereit, és pont ez a lényeg a szakértő szerint: egyik ajánlattevőnél sem az volt az elvárás, hogy legyen olyan villamosa, amely minden paraméternek pontosan megfelel, hanem hogy le tudja-e gyártani a Miskolc által kívántat.

A vesztesek a Skoda referenciáit is vitatták, jegyezzük meg. Pintérné Gyuricza Ágnes szerint ez így van, ez volt az oka, hogy első körben érvénytelennek nyilvánította a miskolci önkormányzat a cég ajánlatát. A KDB azonban ezt a döntést megsemmisítette (ezért volt szükség a második fordulóra), a Skoda hiánypótolt, ebben nyújtotta be egyik alvállalkozója, az Alstom cég referenciái is. Ennek jogosságát vitatta az egyik vesztes járműgyártó cég, de a szakértő szerint ezt megteheti a közbeszerzési eljárás szabályai értelmében.

A KDB egyébként 138 oldalon keresztül részletesen indokolja döntését, amely bárki által megtekinthető a döntőbizottság honlapján a határozatok között.

ÉM-HM


Lesz új miskolci villamos az új síneken. Ki gondolta volna néhány hónappal ezelőtt? Kudarcokkal teli volt az indulás, hiszen háromszor is sikertelenül zárult a beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárás. Hajdu Mariann jegyzete

Miskolc - Már biztos: a magyar-cseh Ganz Skodáé a jog, hogy legyártson Miskolc számára 31 villamost.

Miskolc - Köthető szerződés a GANZ-SKODA Közlekedési Zrt-vel.

Miskolc - Nem fogadja el a KDB döntését az olasz AnsaldoBreda, tájékoztatta  az Észak-Magyarországot Yosef Béla Dávid, a cég magyarországi képviselője. Mint mondta a határozatot Brüsszelben, az európai bíróságon támadják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában