Helyi közélet

2012.01.05. 13:34

Járási székhely: Edelény vagy Szendrő alkalmasabb?

Edelény, Szendrő - A közelmúltban beszámoltunk róla, hogy milyen feszültségeket kelt a „két szomszéd vár”között a járási rendszer bevezetése.

Edelény, Szendrő - A közelmúltban beszámoltunk róla, hogy milyen feszültségeket kelt a „két szomszéd vár”között a járási rendszer bevezetése.

Mindkét város alkalmasnak tartja magát a járási székhely szerepének betöltésére, és mindkettő mellett szólnak érvek is. Szaniszló János, Szendrő polgármestere, a járás alapjául szolgáló Edelényi Kistérségi Többcélú Társulás elnöke elmondta, hogy Szendrőben adottak a lehetőségek, mert a város valamennyi útja az elmúlt három, az összes közintézménye az elmúlt két évben megújult, a város számos kisebb településsel már most is számos dologban együttműködik, és térség lakói számára is könnyebbséget jelentene, ha ügyeiket intézendő nem kellene Edelényig utazniuk.

Molnár Oszkár Edelény mellett érvelt hasonló módon, és elmondta: december 20-án Navracsics Tibortól úgy értesült, Edelény lesz a járás székhelye, Szendrőben pedig kormányablak működik majd. Cikkünk megjelenése után dr. Daher Pierre annak közlésére kérte lapunkat, hogy az ő – mint a térség fideszes országgyűlési képviselője – döntött arról december 15-én, hogy a központ Edelény legyen.

Molnár Oszkár a következőképpen reagált dr. Daher Pierre lapunkban megjelent véleményére: dr. Daher Pierre a Fidesz megyei listájáról jutott be a parlamentbe, az edelényi központú 8. számú választókerület országgyűlési képviselője a független Molnár Oszkár, „ezért megjegyzendő, hogy amennyiben a kormány részéről valóban kikérték a helyi képviselők véleményét, miért nem tőlem kértek »döntést«”.

Molnár Oszkár közleményében megjegyezte, a Fidesz edelényi székházában működő kábeltelevízió többször is foglalkozott a kérdéssel, a nézőben az a benyomás alakulhatott ki, hogy Szendrő az alkalmasabb a járási székhely szerepkörének a betöltésére, a helyi Fidesz elnök pedig lobbizásra szólította fel Molnár Oszkárt. „Mi értelme volt ennek, ha a döntést dr. Daher Pierre fideszes országgyűlési képviselőnek kellett meghoznia?”, tette fel a kérdést Molnár Oszkár, aki hozzátette: a felszólítás nélkül is levélben fordult a miniszterelnökhöz, a belügyminiszterhez, s személyesen egyeztetett Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel.

A térségközpont által ellátandó feladatokat végző intézmények – az ÁNTSZ-től a munkaügyi központon át a földhivatalig – mind Edelényben működnek, de ott a kórház és járóbeteg szakrendelő is, emellett a tömegközlekedés is az edelényi autóbusz-állomáson összpontosul, tette még hozzá Molnár Oszkár.

ÉM-SZP


Járási központ: Edelény és Szendrő mellett is szólnak érvek

Szendrő, Edelény - Praktikus okokból is fontos, és presztizs-kérdés is, melyik település lesz járásszékhely.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában