Helyi közélet

2012.01.03. 15:01

Béremelési nehézségek

Miskolc - Kötelező minimálbéremelést és ajánlott munkabéremelést is hozott az új esztendő.

Miskolc - Kötelező minimálbéremelést és ajánlott munkabéremelést is hozott az új esztendő.

Ez a dolgozók egy jelentős részének azt biztosítaná, hogy az adójóváírás kivezetése mellett se csökkenjen a nettó keresete, ám a munkáltatók többségére akkora terhet ró, aminek kigazdálkodását csak nehezen vagy egyáltalán nem tudják megoldani. Van olyan megyénkbeli vállalkozás, ahol a létszám vagy a munkaidő csökkentésével tudják csak kompenzálni a béremelést, máshol a termékek árába szeretnék beépíteni a költséget.

A plusz költséget, ami például a 156 főt foglalkoztató Abaújtejnél 40-50 milliót, míg a megye negyedik legnagyobb foglalkoztatójánál, az UNIÓ Coopnál az első becslések szerint 240-250 millió forintot jelenthet, aminek kétharmadát fedezné a kormány által nyújtandó kompenzálás.

Az Észak-Magyarország által megkérdezett cégek többsége azt mondja, nemcsak a minimálbért, hanem a 216 805 forint alá eső béreket is kénytelen megemelni, ellenkező esetben ugyanis kizárják magukat a pályázatokból.

További részletek hamarosan!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában