Helyi közélet

2011.12.21. 16:22

Négy év alatt tizenhárom milliárd adósságnövekedés

Budapest - Négy év alatt több, mint 13 milliárd forinttal nőtt a megyei önkormányzat adósságállománya.

Budapest - Négy év alatt több, mint 13 milliárd forinttal nőtt a megyei önkormányzat adósságállománya.

Az Állami Számvevőszék által a megyei önkormányzatok pénzügyi helyzetét elemző vizsgálat megállapította, hogy 2007 és 2010 között a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat adósságállománya 0,3 milliárdról 13,7 milliárd forintra emelkedett. A működési forráshiányban leginkább az játszott szerepet, hogy az önkormányzat legfőbb bevételi forrásai – az illetékbevétel, az szja és az állami támogatások – csökkentek. A működési forráshiány összességében 5,4 milliárd forint volt. A négy év alatt önkormányzat 22,6 milliárd forintnyi beruházást indított el, de felhalmozási egyenlege folyamatosan negatív volt, és ez összesen 3,2 milliárd forint felhalmozási forráshiányt jelentett.

A pénzügyi egyensúly fenntartása csak külső forrás bevonásával volt biztosítható: munkabérhitelből, folyószámlahitelből, továbbá működési céllal kibocsátott kötvényből. A fejlesztési forráshiányt hosszú lejáratú fejlesztési célú hitelekkel, illetve a részben felhalmozási célra kibocsátott kötvény bevételéből finanszírozták. A hitelállomány folyamatos emelkedésével azonban együtt járt az önkormányzatot terhelő törlesztési és kamatkiadások növekedése.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában