Helyi közélet

2011.11.10. 08:05

Valódi szmoghatás ellen: műkönny

Miskolc - Nem kötőhártya-gyulladást, inkább allergiás panaszokat okoz a szmog. Mit tehetünk ellene?

Miskolc - Nem kötőhártya-gyulladást, inkább allergiás panaszokat okoz a szmog. Mit tehetünk ellene?

Olvasónk hívta fel a figyelmünket: szerinte megnőtt a kötőhártya-gyulladással orvoshoz fordulók száma, amit ő a szmog számlájára ír. Szerkesztőségünkben is többen számoltak be eddig nem tapasztalt szemtünetekről - így hát utánajártunk.

A fűtési időszakban mindig is többen jelentkeznek a szemészeten, így az nem tűnt fel, hogy a mostani szmoghelyzet különleges forgalomnövekedést okozott volna, tudtuk meg a miskolci városi kórház (Misek))szemészetének osztályvezető főorvosától, dr. Tornai Ildikótól. Mint tisztázta: a szmog inkább allergiás panaszokat okoz, csípő, szúró, kellemetlen érzést, ami nem azonos a kötőhártya-gyulladással, aminek hátterében valamilyen baktérium vagy vírus áll, s amitől a szem gennyesen váladékozik.

A „vízválasztó”

– Ha ilyet, tehát gennyeset nem, csupán vizes szemváladékozást tapasztalunk, az nem kíván orvosi beavatkozást, elegendő a gyógyszertárakban vény nélkül kapható műkönnyet vásárolnunk, alkalmaznunk. De a sima vízzel történő átmosás is megoldást jelenthet a szemnek. Hasonlóan, mint a bőrünk esetében: ha sikerül szabaddá tennünk a pórusokat az allergiát kiváltó anyagoktól, az legalább egy kis időre megkönnyebbülést jelent - szólt a főorvos tanácsa.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában