Helyi közélet

2011.11.02. 07:23

Tetű ellen tetűirtószert!

Miskolc - Tetvesedést megszüntető munkacsoport alakul Miskolcon. Az önkormányzat nem kíván együttműködni.

Miskolc - Tetvesedést megszüntető munkacsoport alakul Miskolcon. Az önkormányzat nem kíván együttműködni. Iskolai, óvodai tetvesedést megszüntető munkacsoport alakul Miskolcon a Települések Megmaradásáért Egyesület keretein belül, kaptuk az információt Szemes István egyesületi elnöktől.

A munkacsoport november 4-re tervezi érpataki alakuló ülését, ahol nyílt nap keretében megismertetnék tagjaikkal, hogy e településen hogyan számolták fel a tetvesedést. Az elnök egy szeptemberi, 5 miskolci intézmény tetvesedési adataira hivatkozva épp ezen 5 (meg nem nevezett) intézményben kezdené meg munkáját. A hivatkozott „tetvesedési adatok” szerint – a nem ismertetett létszámú intézményekben (tehát nem tudni, hányból) – 24, 63, 46, 14, illetve 22 főt találtak „vizsgálatok alapján” tetvesnek. Az elnök állítása szerint a tavalyi tetvesedési adatok alapján minden iskolában egész évben több tanuló folyamatosan tetves volt. A munkacsoport, mint az elnök írja, számít(ott) Miskolc vezetőire, és együtt kíván(t) működni azzal az önkormányzati munkacsoporttal, mely a „kedvezőtlen jelenségek” megszüntetésére alakult.

 

Visszatérő probléma

A tetű sajnos visszatérő probléma, akár az influenza – kommentálta információinkat dr. Török Lajos szakfelügyelő gyermekorvos. – Viszont azt tapasztalatból is tudom – több óvodában, bölcsődében rendszeresen megfordulok –, hogy minden intézménybe, és az orvosokhoz is eljuttatta a hivatal az ellenőrzés fontosságára vonatkozó körlevelét, továbbá mindenütt kifüggesztették a megelőzésre, illetve az irtás és megelőzés roppant egyszerű módjára vonatkozó, könnyen érthető tájékoztatót. Több évtizedes gyakorlatom alapján kijelenthetem: a tetveket megszüntetni nem, csak időről időre irtani lehet. Szerencsére rengeteg irtószere van, amelyek könnyen elérhetők.

 

Elzárkóznak a csoporttól

Dobos Tímea, a polgármesteri hivatali szóvivője erre a következőket írta: „Sem Miskolc intézményei, sem a hivatal nem kíván részt venni a Települések Megmaradásáért Egyesület által létrehozott munkacsoportban. Sőt, határozottan elzárkózik a munkacsoporttól, mivel ilyen irányú megkeresés nem érkezett a Miskolci Polgármesteri Hivatalhoz. Arról sem kaptunk előzetesen tájékoztatást, a munkacsoport hogyan képzeli ezt a fajta tevékenységet.

Az egyesületnek nincs joga ahhoz, hogy a miskolci intézményekbe bármilyen céllal bemenjen. A miskolci iskolák és óvodák saját hatáskörükben mindent megtesznek a tetvesedés ellen. A miskolci védőnők rendszeresen ellenőrzik az intézményekbe járó gyerekeket és megteszik a szükséges intézkedéseket. Az ő joguk, lehetőségük és kötelességük, hogy intézkedéseket tegyenek. A Települések Megmaradásáért Egyesület „tetvesedési adatai” nem hitelesek és nem mérvadók, ugyanis adatvédelmi és szakmai okokból ilyen információt egyetlen egyesület, szervezet sem kaphat hivatalosan, csak ha szerződés alapján szakmai együttműködés jön létre közöttük. Ez azonban nem történt meg az egyesület és a hivatal között!”

 

Mi a tetű?

A tetű emberről emberre terjed, elsősorban a gyermekközösségekben, óvodákban, iskolákban. Ha elszaporodik, csíp, a csípés helye kellemetlenül viszket, a vakarózás következtében kialakuló sebek pedig elfertőződhetnek. Az ÁNTSZ az új tanévvel országos figyelemfelhívó kampányt hirdetett a gyerekközösségekben gyakori fejtetvesség ellen, a kampánynyitón elhangzottakból idézünk: „Nagyjából 30 évente nő meg a fejtetves gyermekek száma, ám a ’70-es évek óta „elfelejtettük, hogyan kell jól kezelni” ezt a problémát. A fejtetű elleni készítményeknek ma már olyan illatuk van, mint a fodrászok által használt hajszeszeknek. 10-15 perc alatt hatnak, és megelőző jelleggel is használhatók. ”

 

ÉM-SZK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában