Helyi közélet

2011.11.24. 14:20

Másfél év kevés volt a javításra

Krasznokvajda, Felsőgagy - Még egy engedélyre és pénzre vár a tavaly májusban leszakadt krasznokvajdai út.

Krasznokvajda, Felsőgagy - Még egy engedélyre és pénzre vár a tavaly májusban leszakadt krasznokvajdai út.Még tavaly májusban, az árvizeket okozó hatalmas esőzések idején sérült meg a Felsőgagyot Krasznokvajdával összekötő útszakasz. A rézsűcsúszás miatt az egyik sáv használhatatlanná vált, a másikat lezárták, csak külön engedéllyel lehet az úton közlekedni. Emiatt a Volán-buszoknak és a személyautóknak is jókorát kell kerülniük. A környéken élőknek sok bosszúságot okoz a lezárt út, hiszen vagy pluszkilométereket tesznek, vagy mégis áthaladnak a lezárt szakaszon, de akkor megkockáztatják a pénzbüntetést.

Közel 100 millió

Mikor javítják meg a lezárt útszakaszt? – kérdeztük a Magyar Közút Nonprofit Zrt. osztályvezetőjétől, Peiker Tamástól, aki írásban válaszolt lapunknak: „A rézsűcsúszás olyan mértékű, hogy csak kellő megalapozottságú műszaki tervdokumentáció birtokában történhet meg a helyreállítás. Az engedélyezési és az építési tervek már rendelkezésre állnak, azonban még folyamatban van a vízjogi engedélyezés, amely csak a helyreállítással érintett idegen területek birtokában készülhet el. Reményeink szerint a területszerzés és a vízjogi engedélyezés 2012 tavaszára befejeződhet. Az összes szükséges engedély birtokában lehet a forrásigényt benyújtani és kedvező elbírálás esetén a helyreállítást megkezdeni.” Az osztályvezető kérdésünkre elmondta: az út javítási költségei közel 100 millió forintot emésztenek majd fel.

20 perccel hosszabb

De mit szól mindehhez a Borsod Volán Zrt., melynek buszai másfél éve jókora kerülőket tesznek, ami persze többletköltséggel is jár. Ujj Zsuzsától, a társaság pr-menedzserétől megtudtuk, a kerülő miatt az utasoknak 20 perccel tovább kell utazniuk, és természetesen többet fizetniük. Egy év alatt több mint 25 ezer kilométert kellett a buszoknak pluszban megtenniük, ami a társaságnak 6,5 millió forint költségnövekedést jelent. A többletet azonban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium téríti meg, így a Volánnak a Közútkezelő felé nincs térítési igénye.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában