Helyi közélet

2011.11.23. 11:16

„A még több zöld nem luxus”

Miskolc - Épületek visszabontása, a Szinva újbóli feltárása is fontos lépések, hogy Green Cityvé váljunk.

Miskolc - Épületek visszabontása, a Szinva újbóli feltárása is fontos lépések, hogy Green Cityvé váljunk.A Szinva-patak újbóli feltárása, a Szinva-völgyében épült eltúlzott magasságú (és ezáltal az átszellőzést gátló) épületek visszabontása, az Avas zöldfelületi rendezése, valamint a Sajó-völgy város alatti erdeinek újratelepítése lehetnek a legfontosabb lépések Miskolcon ahhoz, hogy a város Green Cityvé, vagyis Zöld Várossá váljon.

Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere ez évben június 21-én írta alá azt a szándéknyilatkozatot az Európai Green City Mozgalom magyarországi képviselő szervezetével, a Zöldebb Városokért Nonprofit Kft.-vel, hogy csatlakozzon a nemzetközi mozgalomhoz. Nyár óta annyi történt, tudtuk meg Dobos Tímeától, a miskolci önkormányzat szóvivőjétől, hogy a város felülvizsgálta a környezetvédelmi programját, és mivel a szándéknyilatkozat szerint a város kötelezettséget vállal, hogy betartja a Green City Mozgalom alapelveit, így a programba az ezt célzó szempontok is bekerültek.

Jobban spórolhatnak

– Egy nemzetközileg kidolgozott pontrendszer mutat részletes iránymutatást – magyarázta Dobos Tímea. Ezek instrukciókat tartalmaznak arra nézve, hogy a vízháztartás, hulladékgyűjtés, károsanyag-emisszió, zöldfelületi arány, zöldfelületi minőség, fenntarthatóság szempontjából milyen kritériumoknak kell megfelelni. Hogy ez pontosan mit jelent, s hogy miket vállalt a város, azt a szóvivő nem tudta megmondani. A Green City magyarországi képviselőjéhez irányított bennünket, de őt lapzártánkig nem sikerült elérnünk.

Egy tény, hogy minél több zöldfelületet kell biztosítani a városban ahhoz, hogy Green Cityvé váljunk.

– Nem egyfajta települési, jóléti luxustermékről van szó – hangsúlyozta a szóvivő. A települési zöldfelületeknek többek közt kimutatható közérzetjavító, pszichés, ingatlanérték-növelő, bűnözési ráta-csökkentő közösségteremtő szerepük is van.

A szervezet szerint egy zöldebb városban az önkormányzat is jobban tud spórolni. A fák koronája például felfogja a városi finom port és gázokat, így javul a levegő minősége; a záporvíz jobb elvezetésével megoldódik az öntözés, a vízgazdálkodási gondok; a parkosítás illetve a zöldfelületek használata pedig megoldja a hűtés és árnyékolás problémáit és jelentős energiamegtakarítást eredményez.

Elkerülhető a szmog

A gondosan megválasztott növényzettel elkerülheti a város a szmogot, és a vele járó gigantikus költségeket is.

És itt jön képbe Rostás László főépítész fent említett elképzelése, szerinte a Szinva-patak kibontása fontos lépés lenne. Ennél is nagyobb feladatnak tűnik a szélcsatornák „kitisztítása”, ahol először komoly áramlástani vizsgálatok elkészítését, majd pedig ütemezett visszabontásokat helyezett kilátásba. A Miskolc alatti erdőség kipusztítása tulajdonképpen azt a jól működő szivattyúhatást szüntette meg, amely képes volt a Szinva-völgyéből kihúzni a levegőt (lejtőszél jelenség). Rostás László szerint ennek rekonstruálására is törekedni kell.

ÉM-HM

Folyamatban lévő munkák:

  • A Zöld Nyíl villamosprojekt „zöldítését” is véleményezték a Green City képviselői. Dobos Tímeától megtudtuk, nem voltak elégedettek, ők olyan növényeket ajánlottak volna – például pampafüvet – amely nem igényel locsolást. Ám a már kész tervekbe az EU nem engedett belenyúlni. A szóvivő megjegyezte, hogy az újonnan induló projekteknél már a GC elvek alapján tervezik telepíteni a növényzetet.
  • A GC alapelvek szerint magánberuházásként épül egy OTP-társasház Miskolcon, és a biomassza erőmű is. 
  • Firtattuk, mennyit tervez a város költeni a Green Cityre, de Dobos Tímea válasza szerint ez elsősorban nem pénzkérdés.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában