Helyi közélet

2011.10.05. 15:27

Az évszakváltás megviseli szervezetünket

Debrecen - Az egészséges emberek is ingerlékennyé válhatnak a hidegfront érkezésekor.

Debrecen - Az egészséges emberek is ingerlékennyé válhatnak a hidegfront érkezésekor.

Hétvégére (péntekre-szombatra) erős hidegfrontot ígérnek az előrjelzések, 10 fokos lehűléssel, széllel, esővel; mely véget vet az „ajándék” nyárnak.

– Ahogyan az ember életének ciklusai a környező világhoz kapcsolódnak (nappal dolgozunk, éjjel alszunk, stb.), mert a körülöttünk lévő elemekhez kötődően alakult ki fajunk, úgy a meteorológiai tényezők is befolyással vannak ránk. Figyeljük csak meg, a hőmérséklettel hogyan változik az emberek mentalitása a nyugodt, lassabb északitól a mediterrán temperamentumig – mondta dr. Édes István, a DE OEC Kardiológiai Intézetének igazgatója.

– Az időjárási frontok okozta jelentős hőmérséklet-ingadozások szintén nem közömbösek számunkra. Azokra az egészséges emberek is érzékenyek, a betegek pedig különösen!

Sok érintett

– Elsősorban a magas vérnyomással küszködőket, valamint a szív- és érrendszeri betegeket viselheti meg a hirtelen változás; szívelégtelenséggel, ritmuszavarral, koszorúér-problémákkal, műbillentyűvel rendelkezőknek, vagy korábban infarktuson átesett embereknek lehet komolyabb panaszuk a közelgő hidegfront miatt, ami azért valamivel kíméletesebb számukra, mint a melegfront. Hazánkban csak a magas vérnyomással élők számát mintegy 1-2 millióra, az elégtelen szívműködésű emberekét további 500 ezerre becsülik – érzékeltette az érintett csoport nagyságát dr. Édes István. Nekik azt javasolta, most ne utazzanak, ne vállalkozzanak kirándulásra, túrára. Vegyék be azon gyógyszereiket, melyek csak probléma esetén szükségesek, vagy a szokványosakból nagyobb dózist, ahogyan azt orvosuk engedi. Ilyenkor erősebb kontroll szükséges: folyamatosan mérjék vérnyomásukat. Jó hatékonyságú lehet, ha normál hőmérsékletű szobában napközben egy rövid időre lefekszenek pihenni, esetleg nyugtatót vehetnek be.

Óvatosan!

– A panaszok általában az időjárás változás napján jelentkeznek. A hidegfront miatt bárkinél csökkenhet a koncentrálóképesség, ingerlékenyebb lehet, ezért az autóvezetésben fokozott óvatosságra van szükség! Tapasztalataink alapján jóval több szív- és érrendszeri beteg fogadására számíthatunk most hétvégén, mint egy átlagos napon, akár kétszer-háromszor annyian igényelhetnek akut ellátást – mondta a kardiológus.


Csütörtökön a délnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában