Helyi közélet

2011.10.05. 19:58

A vád szerint szabadnapos fegyőrre támadt a férfi

Miskolc - Az eljárás miatt keményebben bánnak az elítélttel a börtönben. „Mindenki csak azt kérdezi, mi van az őrbalhéval?”

Miskolc - Az eljárás miatt keményebben bánnak az elítélttel a börtönben. „Mindenki csak azt kérdezi, mi van az őrbalhéval?”Különös ügy miatt áll a bíróság előtt egy miskolci férfi: azzal vádolja az ügyészség, hogy tavaly májusban megismert, majd megtámadott egy szabadnapos büntetés-végrehajtási felügyelőt a nyílt utcán. A dr. Ipacs Tibor bíró előtt folyó ügy vádlottja egy harmincéves, erős testalkatú férfi, akit a tárgyalásra is négy őr kísért el, de eddig mindig csak vagyon elleni bűncselekményekért ült. A férfi jelenleg is börtönben van, két év két napos fegyházbüntetést tölti, de vár rá még majd másfél év börtön is. Ha a bíróság a jelenleg folyó ügyben elmarasztalja, három évet is kiróhat rá.

A vádirat ismertetésével kezdődött szerdán délután a tárgyalás. Eszerint tavaly május 18-án este nyolc órakor a férfi megállt Audi A6-osával az út szélén, mert meglátta, hogy ott gyalogol a miskolci büntetés-végrehajtási intézet egyik felügyelője. A vádlott kipattant a kocsiból, odaszaladt foglárhoz, és a ruháját a vállán megmarkolva, térdre kényszerítette. Miután a fegyőrt belenyomta a sárba, egyik kezével elengedte, amit ökölbe szorított, másik kezével továbbra is lenyomva tartva az őrt. Közben azt kiáltotta: „Te büdös köcsög, meg leszel szurkálva, ha még egyszer odabenn beleállsz valakibe!”- eztán szemen köpte a férfit, és a kocsijával távozott. Az őr előbb a feljebbvalóját hívta telefonon, jelentette, hogy mi történt, majd a rendőrséget, akik azonnal a helyszínre mentek, és felvették a jegyzőkönyvet. Az ügyész hivatalos személy elleni erőszak, zaklatás és – a tettlegese becsületsértésnek számító köpés miatt – becsületsértés miatt kért ítéletet a vádlottra.

A bilincsben, vezetőszáron lévő férfi nem csak a bűncselekmény elkövetését tagadta, de azt is, hogy ismeri az ellene feljelentést tevő őrt. Mint elmondta, amióta a börtönben kitudódott, hogy neki egy fegyőrrel kapcsolatos ügye van, azóta megszigorították a felügyeletét, kizárólag lábbilincsben viszik mindenhová, ugyanolyan fokozaton őrzik, ugyanolyan alaposan felügyelik minden mozdulatát, mint a cigánygyilkosságok elkövetőit, folyton csak annyit kérdeznek tőle, hogy „mi van az őrbalhéval?”.

A vádlott állítása szerint azért jelentette fel őt ok nélkül a fegyőr, mert korábbi fogva tartásai alkalmával tiszteletlenül beszélt több felügyelővel is, és egy séta alkalmával – ahol a fegyőr vigyázott a rendre – neki is „beszólt”.

Tart a retorziótól, de tanúskodik

A börtönőrök egy másik férfit is a bíróságra vezetek, aki tanúvallomásában azt mondta: egyszer a mostani ügy vádlottját feljelentő őr őt is azzal fenyegette meg, hogy úgy jár, mint a vádlott, vagyis hamis váddal plusz éveket ad neki. A tanú elmondása szerint korábban nem ismerte a vádlottat, csak a nevét hallotta, és csak annyit tudott róla, hogy egy „pancser betörő”. Ennek ellenére eljött tanúskodni, amikor ő megkérte rá, pedig attól tart, a börtönben „történik vele valami”.

A bíróság előtt a vádlott Ózdon élő barátnője is tanúvallomást tett. Mint elmondta, a kérdéses estén együtt szórakozott a barátjával Miskolcon, ő vezette az Audit, mellőle a férfi egyedül sehová sem ment el, de egész este semmilyen őrrel nem találkoztak, és a vád szerint előadott történeti tényállásnak nincs semmi valóságalapja. Az eljárás során további tanúk, és a sértett őr meghallgatását tervezi a bíróság, a tárgyalás novemberben folytatódik.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában