Helyi közélet

2011.09.19. 10:42

Százezreket fizethetnek az egyetemisták, ha nem elég jók a jegyeik!

A kettes átlag nem lesz elég az ingyenes képzéshez, de fizetni kell majd a második vizsgalehetőségért és a tantárgyak újrafelvételéért is: többek között ez áll a felsőoktatási tervezet legfrissebb változatában- írja az eduline.hu. 

A kettes átlag nem lesz elég az ingyenes képzéshez, de fizetni kell majd a második vizsgalehetőségért és a tantárgyak újrafelvételéért is: többek között ez áll a felsőoktatási tervezet legfrissebb változatában- írja az eduline.hu. 

A felsőoktatási koncepció legfrissebb, a kormány által elfogadott változata – a januárban kiszivárgott, nagy felháborodást kiváltó verzióval ellentétben – meghagyná az államilag támogatott és a költségtérítéses képzések közötti átsorolás rendszerét, igaz, a szabályok sokkal szigorúbbak lesznek. Az elmúlt években azok a hallgatók veszítették el ingyenes helyüket, akik a legutolsó két félévben nem teljesítették az ajánlott tantervben előírt kreditmennyiség legalább felét.

Megszűnhet a fizetősből ingyenessé válás!

Az egyetemek és főiskolák jelenleg a legrosszabbul teljesítő hallgatók maximum tizenöt százalékát sorolhatják át fizetős képzésre – ezzel együtt a legjobban teljesítő, költségtérítéses hallgatók minden félévben esélyt kapnak arra, hogy államilag támogatott formában tanulhassanak tovább.

Ez utóbbi lehetőség teljes egészében megszűnhet - írja az eduline- ugyanis csak az államilag támogatott képzéseken tanulók – negatív irányú – átsorolása szerepel, a költségtérítéseseké nem. Ez azt jelenti, hogy akiket fizetős képzésre vesznek fel, azok még akkor sem mentesülhetnek a fizetés alól, ha minden vizsgájukon ötöst kapnak. Erre már csak azért sem lesz lehetőség, mert a dokumentum leszögezi, hogy "egy felsőoktatási intézményben ugyanazon a szakon csak államilag finanszírozott, vagy csak önköltséges képzés szervezhető", vagyis a jól teljesítőket egész egyszerűen nem lenne hova átsorolni.

Ingyenes helyeket könnyű lesz elveszíteni

Az ingyenes helyet viszont könnyű lesz elveszíteni: akinek az átlaga 2,5-nél rosszabb, a következő szemesztert már csak költségtérítésesként kezdheti el – ha az adott egyetem vagy főiskola vezetői ennél is szigorúbb szabályokat szeretnének alkalmazni, megtehetik, a törvénytervezet ugyanis erre is lehetőséget ad.

A tervezett változtatás ellen – nagy valószínűséggel – tiltakozni fognak a hallgatói önkormányzatok, az eduline által megkérdezett HÖK-vezetők szerint legalább a karonként eltérő szabályozás lehetőségét meg kellene hagyni, de a legjobb az lenne, ha a felsőoktatási intézmények maguk dönthetnének az átsorolás pontos feltételeiről.

Forrás: eduline.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában