Helyi közélet

2011.09.25. 15:13

Sárkány és aranyalma Lyukóvölgyben

Miskolc-Lyukóvölgy - Festőtábort tartott halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek számára Horváth János festő.

Miskolc-Lyukóvölgy - Festőtábort tartott halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek számára Horváth János festő.A miskolci önkormányzat anyagi támogatásával, a családsegítő szolgálat Gulyakúti telephelyén immár második hétvégén tartott festőtábort Horváth János miskolci festőművész.

Vasárnap délidőben érkezünk, jöttünk azonban a legkevésbé sem zavarja lázas alkotómunkájukban a gyerekeket. Legkevésbé pedig magát a művészt. A kisebbek a kerítés betonjára pingálnak szabadon, ami épp eszükbe jut, leginkább színes házikókat, a nagyobbak pedig a festő irányításával dolgoznak. Az előzőleg megbeszéltek szerint elevenedik meg egy-egy népmese a két méretes vásznon.

Minden kijavítható

- Ügyes vagy, édesem, jó, hogy kitaláltad ezt a zaklatott ecsetkezelést! - dícséri meg a festő egyiküket. Mire az addig óvatosan festegető kislány is bebátorodik, ami viszont nem tesz jót az alkotásnak: a lányka bele-bele talál mázolni a már készre festett könnycseppekbe. A művész ezt sem hangyja szó nélkül, sőt, kissé indulatba is jön, de aztán kijavítja a hibát, s lehiggad.

Michelangelo lett

Az ebédszünetet kihasználva beszédbe elegyedünk a megdicsért fiúcskával.– Itt igazán semmit nem lehet elrontani, nem úgy, mint az iskolában. Ott folyton csak szidást kapok, ezért szinte utáltam eddig rajzolni és festeni is, árulja el Lukács Dani, akinek „János bácsi” biztatásul megelőlegezte a Michelangelo nevet. Ő nem hátrányos helyzetű, csak épp itt dolgozik az édesanyja, s magával hozta. Dani pedig nem bánta meg: nem tartja lehetetlennek, hogy otthon, magában is megpróbálkozik majd az alkotással.Azt még nem tudni mi lesz a két közös fetmény sorsa, de az máris biztos: a két hétvége festőtáborában megfordult 15 gyerek számára sikerült emlékezetes élményt nyújtani. Sőt!

Orosz Rita (10) például, aki a környék lakója, már megbeszélte az édesapjával, hogy otthon kifestheti a ház falát is.– Apa lemeszeli, én pedig azt festhetek rá, amit akarok - mondja lelkesen. - Suliban ötös vagyok festésből és rajzolásból is, de itt is sok újat is tanultam. Nem tartjuk fel sokáig őket, hiszen mennének már ebédelni (az ebédet a Vöröskereszt biztosítja), hogy folytathassák a félben lévő munkát.

Folytatása következik

Elmenőben Takács Gábortól, a polgármesteri hivatal társadalmi felzárkózási referensétől megtudjuk még: a kezdeményezésnek ezzel nincsen vége, a program októberben folytatódik, ám akkor fiatal felnőttek bevonásával. Többet erről nem akar elárulni, viszont invitál: jöjjünk el akkor is, töltsünk el több időt, és számoljunk be róla.

Szalóczi Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában