Helyi közélet

2011.09.27. 18:58

Országjáró körúton a Rezidensszövetség

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nem sok ideje van a kormánynak az egészségügy megmentésére, véli a Rezidensszövetség elnöke.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nem sok ideje van a kormánynak az egészségügy megmentésére, véli a Rezidensszövetség elnöke.Eddig mintegy ezren helyezték letétbe felmondó levelüket, árulta el Papp Magor, a Magyar Rezidens szövetség elnöke országjáró körútjának miskolci állomásán a Megyei Kórházban kedden. (Ugyanezen a napon hasonló renzvényt tartottak Mezőkövesden is). Az újságíróknak a zárt ajtók mögötti rendezvény kezdete előtt elmondta: a csatlakozók többsége első körben azok közül került ki, akik már korábban is tervezték, hogy elhagyják Magyarországot és külföldön dolgoznak tovább. Szeretnék őket is itthon tartani, de ehhez el kell érni, hogy rendezzék az egészségügyi dolgozók bérét. Évek óta az orvosok, nővérek túlmunkája tartja életben a rendszert, ismételte el a régóta hangoztatott tényeket. Ahhoz, hogy az akció sikeres legyen, minimálisan 3 ezer nyilatkozat kellene. Ez, véleménye szerint össze is fog gyűlni.

Jövőkép és megélhetés

– Nem az a célunk, hogy év elején az elvándorlással működőképtelenné tegyük az egészségügyet, ellenkezőleg: azt szeretnénk elérni, hogy a kormány azonnali intézkedése révén sikerüljön megállítani az elvándorlást. Nem egyik pillanatról a másikra remélünk hatalmas változást, de jövőkép és megélhetés, a munkakörülmények javulása nélkül 2012-2013-ra összeomlik a rendszer - hangsúlyozta Papp Magor.

Zárt ajtók mögött

A rendezvény a médiumok képviselői nélkül kezdődött el, 25 érdeklődőt számoltunk meg, a rezidensek között több szakorvost, sőt főorvost is. Mint ismert: a Magyar Rezidens Szövetség „Élhető Magyar Egészségügyet” kezdeményezést támogatja a Magyar Orvosok Szövetsége és a Magyar Orvosi Kamara is.

A kormány kínálatára

Dr. Csiba Gábor főigazgató főorvostól, aki távol maradt az eseményről, megtudtuk: a kórházban jelenleg mintegy 30 rezidens áll szerződéseben, eddig közülük mindössze 2 kívánt élni a kormány által felkínált ösztöndíjlehetőséggel, amelyet elsősorban a gyakorló orvosok itthon tartására dolgoztak ki. (A főigazgatónak erről az igényléshez szükséges munkáltatói igazolások alapján van információja.)

ÉM-SzK


Maga a körút...

A Magyar Rezidens Szövetség országjáró körútjának célja, hogy bemutassa az „Élhető magyar egészségügyet!” elnevezésű akciót, amellyel az orvosi bérek drasztikus emelését, a munkaidővel kapcsolatos szabályozások szigorú betartását és a munkakörülmények javítását kívánják elérni. A felmondónyilatkozatok elérhetők online-változatban is a rezidens.hu-n.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában