Helyi közélet

2011.09.13. 13:15

Gombatermesztők, hegesztők lesznek

Szendrőlád - A szakma mellett életvezetési tanácsokat is kaphatnak a szendrőládiak.

Szendrőlád - A szakma mellett életvezetési tanácsokat is kaphatnak a szendrőládiak.A Bhim Rao Egyesület – Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hátrányos Helyzetű Ifjak (Magyarok, Romák) Azonos Szintű Oktatásáért Szociális, Kulturális és Oktatási Egyesülete – 32 szendrőládi munkanélküli számára biztosít kétféle, államilag elismert szakmát, akik a TÁMOP által 168 millió forinttal támogatott projekt végrehajtása során gombatermesztő vagy minősített hegesztői OKJ-s képzésen vehetnek részt. Ezt követően a szakmát szerzettek közül tízen kilenc hónapon át dolgozhatnak a megvalósítandó gombaüzemben. A végzettséget és gyakorlatot szerzett emberek aztán nagyobb eséllyel kapcsolódhatnak be munkavállalóként vagy önfoglalkoztatóként a munkaerőpiac vérkeringésébe. Ezt a célt szolgálja az a projekt, aminek megnyitóját hétfőn délelőtt tartották a szendrőládi általános iskolában.

A program több lépésből áll: először az általános iskolai végzettség megszerzésére felzárkóztató képzéseket szerveznek negyven főnek, akiknek munkaerő-piaci tréningeket, kulcskompetencia-fejlesztő foglalkozásokat, illetve alapfokú ECDL tanfolyamot is biztosítanak. A második lépcső a szakmaszerzés; 16-an gombatermesztő, 16-an pedig hegesztő, minősített hegesztő OKJ-s képzésen vesznek részt – ez utóbbihoz egy 40 órás nyelvi kiegészítő oktatás is társul.

A harmadik programelem egy gombatermesztő üzem kialakítása, itt dolgozik majd egy háromnegyed éven át a kiválasztott, frissen végzett tíz gombatermesztő. A projekt eleme még egy munkaerőközvetítő iroda létrehozása, és mentorok segítségével a mindennapi életvitel formálására, konfliktusok kezelésére, családvezetési tanácsok nyújtása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában