Helyi közélet

2011.08.16. 17:57

Piac túra: egy csipetnyi Búza tér

Miskolc - A Búza téri piacnak - úgy általában a piacoknak - van valamiféle utánozhatatlan varázsa. Szinek, nyüzsgés, szagok. Eladók (vevők), zöldségek (gyümölcsök), virágok. Búza tér, GoPro videó, valamivel több, mint 4 percben.

Miskolc - A Búza téri piacnak - úgy általában a piacoknak - van valamiféle utánozhatatlan varázsa. Szinek, nyüzsgés, szagok. Eladók (vevők), zöldségek (gyümölcsök), virágok. Búza tér, GoPro videó, valamivel több, mint 4 percben.

A Wikipédia szerint a Búza tér Miskolc legnagyobb tere. A 20. század előtt Búzavásár tér volt a neve, de az 1940-es évek végén egy darabig Béke térnek is hívták. A tér a Belváros keleti részén található: Nyugat felől a 26-os út, dél felől a 3-as főút, észak felől a Szeles utca határolja. A tér helyt ad a város legnagyobb piacának, a távolsági járatok autóbusz-pályaudvarának és az egyik legfontosabb helyi buszvégállomásnak. Itt áll továbbá a belvárosi görög katolikus templom.

Mint neve is utal rá, eredetileg nagybani terményárusításra és állatvásárok tartására hozták létre, mert ezek nem igazán fértek el a város kis méretű, középkori, belvárosi piacterén. A 19. század végén az akkori lakott területen kívül, de a Szinva vizéhez közel alakították ki, a fontos utak kereszteződésében. Városkapuk és vámszedőhely is volt a közelben és hamar megjelentek a vendégfogadók is.

Az első csarnok 1885-ben épült

Középen található a Vásárcsarnok - írja a Wikipédia. Az első csarnok 1885-ben épült, Adler Károly tervei alapján; egy 720 m² alapterületű középső, és két, egyenként 170 m² alapterületű oldalsó csarnokból állt. A mai Vásárcsarnok az 1921-ben elkezdett városrendezés jegyében született meg, 1926-ban készült el Münnich Aladár tervei alapján. Pincerészében 600 asztalon lehetett árusítani, a földszinten 139 üzletben. Az 1944. június 2-ai bombázás során az épület súlyos károkat szenvedett, később helyreállították, majd az 1950-es években felújították. A Vásárcsarnok körül különböző elárusítóhelyek, zöldségesstandok állnak, északi szélén pedig a virágpiac. Az egykori nagybani piacot, amely az 1990-es évek közepéig itt maradt, mára kiköltöztették a repülőtér mellé.

A vásárcsarnokot és az azt övező területet felújították; az új, 13 000 m²-es vásárcsarnok átadására 2008 októberében került sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában