Helyi közélet

2011.08.20. 20:48

„Istennek tetsző cél: megteremteni a rendet”

Abaújszántó, Miskolc - Ma is megfontolandó a két vezérelv, melyet az államalapító követett: a függetlenség és az önállóság.

Abaújszántó, Miskolc - Ma is megfontolandó a két vezérelv, melyet az államalapító követett: a függetlenség és az önállóság.

Egésznapos műsorral ünnepelte az új kenyér ünnepét Miskolc önkormányzata. Reggel 8 órától a város négy pontján a Bányász zenekar ünnepi ébresztője köszöntötte a városlakókat. Délelőtt az Avasi Műemlék templomban ökumenikus istentisztelet tartottak a keresztyén egyházak képviselőivel. A Szent István téren délelőtt 10 órától este 21 óráig a színpadon ünnepi műsor, a téren családi programok várták a miskolciakat.

A délelőtti programban többek között az Avas Gyermektáncegyüttes ünnepi táncműsora, „Vitéz László” a Csodamalom Bábszínház előadásában és az Agyagbanda zenekar népzenei koncertje kapott helyet.

Pontban déli 12-kor következett Szent István király ünnepe és az új kenyér megáldása, megszentelése. Ünnepi beszédet mondott Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. Szent István volt az első államfő aki minden időben követendő mintául szolgált – emelte ki a polgármester. Hozzátéve, ma is megfontolandó a két vezérelv melyet az államalapító követett: a függetlenség és az önállóság. „Istennek tetsző cél: megteremteni a rendet” - idézte a nagy elődöt. A mai értékvesztett, sokszor felszínes korban fontos, hogy merítsünk a történelmi tapasztalatokból, például fel kell ismerni a közösségben rejlő erőt és még jobban hasznosítani – fogalmazta meg.

Az ünnepi beszédet követően a történelmi egyházak köszöntői hangzottak el, és képviselőik megáldották illetve megszentelték az új kenyeret. A délutáni műsorban először a „Hazám, Hazám te mindenem...” címmel híres nemzeti operákból és dalművekből hangzott el összeállítás Eperjesi Erika, Kincses Károly és Cselóczki Tamás operaénekesek előadásában. A Szinvavölgyi Néptáncegyüttes műsorát, a „Mert az egy nyelvű és szokású ország gyenge és esendő” címmel a helyi nemzetiségek képviselőivel Szent István intelmeiből készült interaktív előadást kisérhette figyelemmel a közönség. Volt „Meseláda” a Csodamalom Bábszínház előadásában és „Hősidők” a Montázs Kulturális Együttes közreműködésével. Koncertek zárták az ünnepi programot: a Számadó, az Esztenás és a Misztrál zenekar lépett színpadra.

A téren családi programok is várták a kicsiket, nagyokat. Többek között volt fegyver- és korabeli ruhabemutató, pónilovagoltatás, csacsifogatos kordélyos „utazás”, játszóház, „Mesejurta” gyermekfoglalkoztató és népi és kismesterségek vására, bemutatója. A miskolci ünnep kiemelkedő eseménye volt az új Országzászló avatás a Népkertben. Ünnepi beszédet Szabó Sándor , a Lévay József Közművelődési Egyesület elnöke mondott.

A történelmi egyházak képviselői megáldották és felszentelték a zászlót. A megyei ünnepséget Abaújszántón tartották ünnepélyes állampolgári eskütétellel egybekötve. Ünnepi köszöntőt Demeter Ervin, kormánymegbízott, ünnepi beszédet pedig dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke mondott.

PGY


Kitüntetések Putnokon az augusztus 20.-i ünnepségen

Putnok – Változatos programokkal várták az augusztus 20.-i ünnepségre a kisváros lakóit.

Színes programok, ünnepi sokadalom a Szent István téren

Miskolc - Délelőtt 10 órától, este 9-ig várják a miskolciakat családi programokkal és ünnepi műsorral a Szent István téren augusztus 20-án.

Az államiság több az alkotmányosságnál

Miskolc - A Szent István-i életmű „üzenetei” átívelnek a mögöttünk hagyott évezreden.

Új magyarság? Új Európa?

„Szent István király ezer éve szinte lehetetlen feladatra vállalkozott az akkori Európában...” - Interjú Lukács László piarista atyával, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Fősikola alapító rektorával.

Állami kitüntetés a Miskolci Egyetem rektorának

A legmagasabb állami kitüntetések parlamenti átadásán a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét vette át prof. Dr. Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora pénteken este Schmitt Pál államfőtől, Orbán Viktor miniszterelnöktől és Kövér László házelnöktől.

Augusztus 20. - Tállai András: legyünk büszkék magyarságunkra

Emőd (MTI) - Aki magyar szülőktől született, vallja magát büszkén magyarnak, függetlenül attól, hogy sorsa hová vetette - mondta a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára pénteken Emődön.

Állampolgári esküt tettek Emődön

Emőd - Ötvenkét parajdi lakos tette le az állampolgársági esküt Emődön a tízéves város városnapi ünnepségének keretében.

Nézőpont: Ezer év

Akár a saját anyagi helyzetet, akár a gazdaság helyzetét értékelik, a magyarok véleménye olyannyira negatív, hogy hosszú ideje (függetlenül a reálfolyamatoktól) már nem tud romlani - derül ki a legfrissebb Tárki-kutatásból, amelyet a visegrádi négyek országaiban készítettek. Bujdos Attila jegyzete.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában