Helyi közélet

2011.08.29. 14:55

A hazai piacra is gyártana az Ózdi Acélművek

Ózd - Az építőipar fellendülésében bíznak a város egyik legnagyobb foglalkoztatóján.

Ózd - Az építőipar fellendülésében bíznak a város egyik legnagyobb foglalkoztatóján.Az Ózdi Acélműveknél a tavalyihoz képest növekedett a termelés, de jelentős áttörés csak akkor várható, ha a magyar építőiparban is fellendülést lehet tapasztalni. A cég jelenleg többnyire exportból szerzi a bevételét – derült ki azon a házi ünnepségen, amelyen számot adtak az utóbbi időszak eredményeiről.

A német tulajdonban lévő acélmű nehéz időszakot élt meg 2010-ben, amit a számadatok is egyértelműen alátámasztanak. Az ország egyetlen betonacélt gyártó üzeme a termelést tekintve idén július végére elérte a tavalyi mennyiséget, ami némi fellendülést sejtet. A társaság gazdasági igazgatója abban bízik, hogy a hazai építőipar túljut a krízisen, így a jövőben az ÓAM a határokon belüli építkezésekre is szállíthat alapanyagot. 

Külföldre gyártanak

- Az elmúlt három év megviselte a magyar acélipart - emelte ki Náray Attila. – A betonacél iránti kereslet jelentősen visszaesett, mert az építőipar gyakorlatilag teljesen leült. Kénytelenek voltunk külföldi piacok után nézni, Magyarországra jelenleg nagyon keveset szállítunk. Nem csak az ózdi acélipar, hanem a magyar vállalkozások számára is fontos lenne, hogy helyzetbe hozzák őket. Ezalatt azt értem, hogy azonos feltétlek mellett a hazai termékeket a magyar beruházásokon is fel lehessen használni.

Az Ózdi Acélművek a 2010-es harminc százalékos forgalom visszaesés mellett igyekezett a dolgozói létszámot megtartani. Az elmúlt időszakban csak minimálisan csökkent a munkavállalók száma. Nárai Attila abban bízik, hogy a közeljövőben induló nagy hazai építkezéseken szóhoz juthat a társaság. 

Füstölnie kell a gyárnak

Riz Gábor országgyűlési-képviselői is kiemelte a cég ózdi szerepét. Mint mondta: az ÓAM a helyi kohászat egyetlen megmaradt képviselője, az itt dolgozók pedig nem csak az ágazat jelenlegi fenntartását, hanem a szakma jövőbeni továbbadását is feladatul kapták. A politikus szerint kormányzati szinten is elő kell segíteni a magyar cégek hazai szerepvállalását, mert hosszú távon csak így tudnak életképesek maradni.

- Ózdon ha nem füstöl a gyár, az bajt jelent – tette hozzá a politikus. – Ha valaki reggel felébred és nem hall kohászati zajokat, az rögtön arra gondol, hogy valami nincs rendben. Természetesen a magunk módján mi is azon vagyunk, hogy ez a cég éljen és fejlődjön a jövőben. Kormányzati szándék, hogy a város egyetlen alapanyaggyártó cége a rövidesen meginduló állami nagy beruházásokon beszállítóként szerephez jusson. Ez ugyanis mindannyiunk érdeke. Az itt dolgozók így láthatnának biztos jövőképet családjuk eltartására, és a cég pedig ebben az esetben tervezhetne biztosan évekre előre.

- ME -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában