Helyi közélet

2011.07.21. 15:19

Rálőttek egy romák lakta házra Putnokon?

Putnok - Két lövést adott le valaki egy Putnok belvárosában lévő ház kapujára szerdán este, nem sokkal este hét óra után – állítják a házban lakók, akik meg vannak róla győződve, hogy cigányságuk miatt lőtt be hozzájuk valaki.

Putnok - Két lövést adott le valaki egy Putnok belvárosában lévő ház kapujára szerdán este, nem sokkal este hét óra után – állítják a házban lakók, akik meg vannak róla győződve, hogy cigányságuk miatt lőtt be hozzájuk valaki.

A család azt állítja: ok nélkül, pusztán bőrük színe miatt lőtt be valaki a kapujukon. Putnokon, a templomdomb oldalában futó utcácska, a Serényi Béla út elején álló házban lakik Csízi József ötgyermekes családja, a portán álló másik épületben a férfi húga él négy gyerekével. Szerdán este a karonülők kivételével valamennyi gyerek az udvaron játszott, amikor egy éles csattanást hallott a házból lévő Csízi József. Ő és a sógora is előrohant. Csízi József húga az egyik aprósággal, és Róbert nevű testvérével és még néhány ismerőssel a templom előtti parkban ültek, ahonnan remekül rá lehet látni a ház pozdorjából készült kétszárnyú kapujára. A csattanásokat ők is hallották, de a hang irányát a Csízi család egyetlen tagja sem tudta meghatározni.

"Amikor az első lövést meghallottam, kiszaladtam a gyerekekhez, de azt mondták, ők nem csináltak semmit, aztán a másik dörrenés után hallottuk, hogy a lövedék elsüvít mellettünk", mesélte Csízi József. A férfi kirohant az utcára, testvére Róbert ment a rendőrökért. A putnoki őrs járőrei azonnal kiérkeztek, és amikor látták a kapun vállmagasságban, egymástól úgy negyven centiméterre lévő két lyukat, felvették a kapcsolatot az Ózdi Rendőrkapitánysággal. A helyszíni szemle éjjel kezdődött, majd a sötétség miatt fel kellett függeszteni.

A rendőrök reggel folytatták a nyomok felkutatását, majd dél tájban szüntették meg a Serényi utca elején húzott kordont.

„Nincsenek haragosaink, ellenségeink, senkit nem bántottunk. Csak arra tudok gondolni, hogy aki ezt csinálta, látta, hogy itt barna bőrű emberek laknak. Ki merem jelenteni: rasszista támadás történt”, summázta Csízi László, aki elmondta még: egész éjjel nem aludtak, megpróbálták kitalálni, ki haragudhat rájuk annyira, hogy belőtt a portájukra.

Ózd környékén virágzott az uzsorázás, amit az is alátámaszt, hogy az utóbbi időben számos kamatos pénzt kölcsönzőt csuktak be a rendőrök. Megkérdeztük Csízi Józsefet, nincs-e kapcsolata az erőszakos pénzkölcsönzőkkel, nem állhat-e a lövések hátterében "elszámolási vita", de feleségével együtt egybehangzóan állították, az uzsorások már mind börtönben vannak, és ők amúgy sem tartoznak senkinek. A család és az időközben odagyűlt rokonok állítása szerint tisztességesen élnek, nincsenek haragosaik, és Putnok "balhésabb" családjaival sem állnak kapcsolatban.

A férfi elmesélte még: amikor a dörrenéseket hallotta, kiszaladt az utcára, de semmi gyanúsat nem látott ott. Néhányan sétáltak az utcán, ültek a parkban, de sem járművet, sem gyanús idegent nem látott sem ő, sem a járókelők. A kapura az utca felől anélkül rálőni, hogy annak a parkban ülők vagy az utcán sétálók közül ne lett volna tanúja, képtelenség. A Csíziék portája a patak partján áll, elméletileg a vízfolyás túloldalán lévő, magasabban futó utcából rá lehet látni az udvarra és a kapura; az innen leadott lövés szöge miatt azonban a lövedéknek valahol a Serényi utcán kellene lennie. Lövedéket azonban információink szerint a rendőrök nem találtak.

A helyszínelők leakasztották a sérült kaput, és most fegyverszakértő vizsgálja, hogy kiderüljön: a pozdorjalemezen lévő két lyukat lövedék okozta-e vagy valami más. A rendőrség lefolytatta a helyszíni szemlét, egyelőre bizonyítékokat gyűjtenek, s azokat szakértők segítségével elemzik, hogy megállapítsák, egyáltalán történt-e bűncselekmény vagy sem. Éppen ezért még nem rendeltek el nyomozást az ügyben – erősítette meg dr. Varga László alezredes, az Ózdi Rendőrkapitányság vezetője.

 - ÉM-SZP -


Putnok - tegnap este, nem sokkal fél nyolc előtt bejelentést tett egy putnoki férfi a helyi rendőrőrsön.


Miskolc (MTI) – A rendőrség tanúkat hallgatott meg és szakértői vizsgálatokat végez a Borsod megyei Putnokon, ahonnan szerda este két feltételezett lövésről tettek bejelentést.


Budapest  (MTI) – Szerda este lövések hatoltak át két romák lakta ház közös udvarának a kapuján a Borsod megyei Putnokon; a támadásnak nincs sebesültje – ismerteti az index.hu. Az MTI információi szerint rendőrök keresik a lövedékeket a helyszínen.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában