Helyi közélet

2011.06.02. 13:16

Zöld Nyíl - "Nem kellene ilyen sok fát kivágni"

<p>Miskolc -&nbsp;Korábban létezett olyan terv, amely megmentette volna a fák nagy részét.</p>

Információink szerint korábban létezett olyan terv, amelyeknél nem kellett volna ilyen sok fát kivágni. Még a tervezés legelején egy pesti úttervező cég készítette el az első verziót (sok-sok fa kivágása szerepelt benne), de ezzel – úgy tudjuk – elégedetlen volt az akkori főépítész. Ekkor kezdődött az a konzultációsorozat, melynek eredményeképpen végigjárták a villamos teljes vonalát, és javaslat született többek közt arra, hogy azokon a helyeken, ahol túl szűk a keresztmetszet, ne az út két oldalán legyenek a villamosmegállók, hanem középen. Ezzel mindössze tucatnyi fa esett volna áldozatul a Zöld Nyíl villamosprojektnek. Hogy miért nem ez a terv valósult meg, nem tudni. Az tény, hogy most több mint háromszáz fát terveznek kivágni. Információink szerint a megbeszéléseken részt vettek többen is a polgármesteri hivataltól, több akkori önkormányzati képviselő, a terveket a Novia kft. készítette. (Megkerestük Vincze Jánost, a kft. vezetőjét, aki annyit mondott, régi tervekről van szó, és nem kívánt az ügyben nyilatkozni.)

Sehol nem engedélyeznék

Viszlai József volt Miskolc főépítésze a konzultációsorozat idején. Kérésünkre megerősítette, valóban készültek tervek, amelyekkel megvédték volna az 50 éves fákat. Mint mondta, egy, a szerkesztőségünkben adott interjú megjelenése után ismerhette meg az első terveket (korábban senki nem ismerte azokat), utána kezdődött az egy éven át tartó áttervezési folyamat.  Most viszont, fogalmazott, ha a törvény szerint dupla annyi fát is kell ültetni a kivágottak helyett, a dédunokáink fogják élvezni az árnyékát.– Most gyönyörű fasor között megyünk ki a városból, ha kivágják a fákat, tönkreteszik a Bükkbe menő zöld folyosót – mondta. – A Zsolcai kapu kivételével mindegyik városkapura jellemző Miskolcon a fasor, emellett por- és zajfogó hatása is van. Szerintem ennyi fa kivágását sehol máshol nem engedélyeznék az EU-ban. Hogy miért nem az említett terv alapján készült a kivitelezés, nem tudta a volt főépítész megmondani, azt tudja, hogy egy harmadik (megintcsak pesti) tervező cég terveit használják. A projektigazgatóság véleményére – miszerint készült-e alternatív terv a fák megmentésére, és mi lett vele – visszatérünk.

ÉM-HM


Kapcsolódó cikkek:

Miskolc - Gondoskodnak a fán fészkelő védett madarak védelméről és megóvásáról.

Miskolc - A Zöld Nyíl projekt során több mint 300 fát vágnak ki. A projektigazgatóság tájékoztatása szerint a fakivágás az Ökológiai Intézettel való egyeztetés után történt, történik


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában