Helyi közélet

2010.11.09. 13:32

Olvasói levél: "Hogyan tovább Miskolc?"

<p>Miskolc - <em>Egyre gyakrabban foglalkozik a város lakossága azzal a kérdéssel, milyen életkilátásai vannak (lesznek) az itt élőknek. Nagyon sok emberrel találkozom, akik felvetették a kérdést: "Hogyan tovább Miskolc?"</em> - írja miskolci szociálpolitikai szakértő Olvasónk.</p>

Sajnos az elmúlt évek döntései nem arról szóltak, hogyan lehetne megállítani a város lakosságának csökkenését és hanyatlását. Nem új keletű a szakembereknek, hogy Miskolc lakossága jelentős mértékben csökkent az elmúlt években. Véleményem szerint már nem csak a fiatalok, de azon rétegek is távoznak, akik ezt financiálisan még megtehetik. Elmegy az asztalos, a pék, a kőműves, hogy a magasan kvalifikált munkaerőt ne is említsem. Ezzel a város azon rétegét veszíti el, mely nagy értéket képviselt, gazdasági és társadalmi hasznot hozott a város életébe és mindennapjaiba. Az elvándorló népességet részben pótolta a környező településekről, zömében mélyszegénységben élő réteg, mely komoly társadalmi és szociális problémákat hordozott és hordozz mind a mai napig. Ezek együttes hatása teszi veszélyessé a most felgyorsulni látszó társadalmi és szociális folyamatokat.

Miért választanak az emberek más alternatívát, mint szülővárosuk, Miskolc?

Talán csak egy ténykérdés, mely rávilágít, hogy milyen szociálpolitikai döntések hiányoztak korábban. Szeged lakossága jelentős számban gyarapodott, miközben szülővárosom hanyatlásnak indult: „Szegeden 800.000, illetve gyermekenként még 100.000 forint vissza nem térítendő támogatást, továbbá 500.000 forint kamatmentes hitelt kapnak első lakásvásárlásukhoz a fiatal házasok. Ezzel azonnal másfél millió forinthoz jutnak. Ehhez mindössze három-öt éve kell a városban élniük. Ugyancsak népességösztönző és -megtartó erőt képviselne, amennyiben egy esztergomihoz hasonló rendszert tudnánk bevezetni, ahol a babakötvény támogatási rendszert érdekeltté tenné a szülőket, hogy családjuk és gyermekeik helyben maradjanak, a gyermekek megfelelő iskolai végzettséget szerezzenek és aktív alkotó tagjai legyenek szülővárosuknak. „Az esztergomi Szent Miklós Alap, melynek támogatását a gyermekek 21 és 31 éves koruk között vehetik igénybe, nem alanyi jogon jár a helyi gyermekeknek. A jogosultnak és szüleinek Esztergom közigazgatási határán belül kell lakniuk mindvégig. A támogatás igénylésének további feltétele, hogy a gyermek 21 éves koráig megszerezze a középfokú végzettséget, vagy szakképesítését. Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor a gyermek megkaphatja a 21 évnyi támogatást, mely a születés évében 500 ezer forintot, további 20 évig pedig évi 50 ezer forintot jelent. Ez összesen másfél millió forint, melyet bankbetétben helyeznek el, mely – kamatos kamataival – teljes összeg így 2,5 millió forintot is meghaladhatja. Ezzel szemben milyen támogatási rendszere van Miskolcnak? Mennyi az az összeg, mellyel gyermeket vállaló miskolci polgár számolhat? Jelenlegi állás szerint az a miskolci lakos, aki babakötvényt nyit gyermeke számára, 20 ezer forint támogatásban részesül. Mennyien vették igénybe ezt a szolgáltatást városunkban? Még százan sem, négy év alatt…

- Haraszti István, szociálpolitikai szakértő -


Jegyzet: Ki marad(t) itt?

boon | 2010.11.08 15:20
Neked hány olyan ismerősöd van, aki menne innen? Vagy aki tervezi, hogy elmegy Miskolcról, Borsodból? Vagy olyan, aki már régen elhúzott innen? Juhász-Léhi István jegyzete.

Nézőpont: Miskolc, én így szeretlek

eszak | 2010.11.05 13:51
Szinte észre sem vettük és Szeged elhúzott mellettünk. Nem túl gyorsan, nem túl látványosan, de lekörözött minket. Szántó Rita jegyzete.

Miskolc a negyedik helyre csúszott

eszak | 2010.11.05 09:54
Miskolc - Már nem a harmadik legnépesebb magyar város Miskolc, Szeged beelőzte.

// <![CDATA[

</script>

<hr />

</div>

// ]]>

// ]]>]]>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában