Helyi közélet

2010.11.09. 20:25

Miskolc is útba eshet

<p>Miskolc, Budapest - Vadász és szállítógépek tűnhetnek fel Miskolc környéki légtérben.</p>

Mint hírül adtuk, hamarosan kis magasságban suhanó Gripen vadászrepülők és C-17-es Globemaster típusú nehéz szállítógépet tűnhetnek fel a Miskolc környéki légtérben, ugyanis a Honvédelmi Minisztérium egy olyan rendelet megalkotásán dolgozik, ami lehetővé tenné a katonai gépek számára, hogy kiképzési feladataik során rendszeresen használják az úgynevezett G-légteret. A közvetlenül a talaj fölött lévő kilencszáz méter „vastag” G-légteret a menetrenden kívüli szállító kisgépek és a sportrepülők – vitorlázók, sárkányrepülők – jelenleg szabadon használhatják, a rendelet elfogadása után csak bizonyos korlátozásokkal vehetik igénybe. Katonai célból ideiglenesen eddig is használható volt ez a légifolyosó, ám az ott érvényes „sebességkorlátozás” – 250 csomó (460 kilométer) óránkénti sebesség – alacsony ahhoz, hogy a Gripenek biztonságban végrehajthassanak bizonyos manővereket, ezért a tervek szerint a sebességhatárt is módosítják 570 csomóra (1050 kilométer/órára).

A pilóták kiképzése eddig jobbára a két hazai katonai repülőtér környékén található szűk, állandó katonai légtérre korlátozódott, ám a rendeletmódosítás lehetővé tenné, hogy a Globemasterek pilótái például a segélyszállítmányok célba juttatásához szükséges kismagasságú repülési manővereket, míg a Gripenek a légi és földi célok elleni támadásokat, felderítési feladatokat máshol is gyakorolják.

ÉM-SZP


Korábbi cikkünk:

Hangrobbanások Miskolc felett?

eszak | 2010.11.08 18:26
Miskolc, Budapest - A honvédség gépei ez ellenőrizetlen légtérben repülnének...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában