Helyi közélet

2010.11.05. 09:54

Miskolc a negyedik helyre csúszott

<p>Miskolc - Már nem a harmadik legnépesebb magyar város Miskolc, Szeged beelőzte.</p>

Miközben úgy tudtuk, hogy Miskolc a harmadik legnépesebb városa hazánknak, addig Szeged beelőzte a borsodi megyeszékhelyet. Erre egy véletlen folytán bukkantunk: egy társaságban hiába bizonygattuk, hogy márpedig Miskolcon többen élnek, mint a déli városban, az interneten talált statisztikai adatok mást mutattak. (A Wikipédiában 2009-ben még Miskolc volt a harmadik, de most már így olvashatjuk: Miskolc: Budapest, Debrecen és Szeged után Magyarország negyedik legnépesebb városa – a Szerk.) Igaz, a különbség nem jelentős, csupán 500, de ami ennél megdöbbentőbb az az, hogy tavalyhoz képest ezer emberrel él kevesebb Miskolcon. Ez az adat Mihályi Helga demográfus szerint is soknak számít, sőt összehasonlítva más megyei jogú városok népességcsökkenésével is jelentős.

Folyamatos az elvándorlás

A ’80-as években Miskolc – Budapest után – a második legnagyobb városnak számított Magyarországon. A következő évtizedben azonban Debrecen beelőzött minket, mára pedig Szeged lakosságszáma is utolérte Miskolcét – mondta Mihályi Helga. Ennek oka – magyarázta –, hogy a ’80-as évek vége óta folyamatos az elvándorlás. Hiszen megszűnt a nehézipar, romlott a gazdasági helyzet, kevesebb a munkahely. Többen Budapestet, a Dunántúlt, esetleg külföldöt választják, de vannak, akik csupán a Miskolc környéki településekre költöznek ki – tudtuk meg a szakembertől. A csökkenés okaként a demográfus megemlítette azt is, hogy kevesebb gyermek születik. Igaz, ez a folyamat nem most kezdődött, hanem csaknem három évtizede. Azt hozzátette: a csökkenés manapság azért nem látványos, mert a ’70-es évek nagy létszámú generációja mára nőtt fel, és vált szülővé.

Csökkenni csökkenhet

Megállítható-e Miskolc népességének csökkenése? Mihályi Helga szerint a születés területén biztos, hogy nem. Az elvándorlás azonban sokban függ attól, hogy alakul a város, a térség gazdasági helyzete, lesznek-e munkalehetőségek. Ha ebben pozitív változás történik, akkor nem lesz ilyen mértékű az elvándorlás. Azt azonban hangsúlyozta: a külföld és a főváros mindig is vonzó lesz, főleg a fiatalok, azon belül is a magasan kvalifi káltak számára. A demográfus arról is beszélt, amit egy friss kutatás is bizonyít: az itt élők szeretik a várost, szeretnek itt lakni, de nem találnak megfelelő munkát, ezért kényszerülnek arra, hogy elmenjenek innen. Megtudtuk: a probléma az, hogy a fi atalok döntenek a város elhagyása mellett, ők más városban kezdik meg főiskolai, egyetemi tanulmányaikat. Az ő esetükben kisebb az esély, hogy visszatérnek a városba – tette hozzá.

ÉM


 Számokban

Az aktuális országos rangsor

Budapest: 1 721 556 fő
Debrecen: 207 270 fő
Szeged: 169 731 fő
Miskolc: 169 226 fő


Miskolc lakossága

1980-ban: 202 615 fő
1990-ben: 196 464 fő
2001-ben: 179 507 fő
2004-ben: 178 950 fő


Nézőpont: Szerethető?
Miskolc játékra hívta a város lakóit. S miközben a több száz játékos kedvű ember „Szeretem Miskolcot” feliratú pólókba bújva járta a várost a vetélkedő tíz helyszíne között, sokan fanyalogtak, fanyaloghattak.Szalóczi Katalin jegyzete.

Megkérdeztük: Szereti-e Miskolcot, s miért?
"Taktaharkányi létemre kijelenthetem: szeretem Miskolcot. Jó itt fiatalnak lenni..."


<hr />]]>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában