Helyi közélet

2010.11.10. 08:43

Katonai légifolyosó Miskolc felett?

<p>Miskolc, Budapest - A pilóták felkészítésére csak itthon van lehetőség.</p>

A Honvédelmi Minisztérium rendelet-módosításon dolgozik, ami lehetővé tenné a katonai gépek pilótái számra, hogy földközeli kiképzési feladatokat teljesítsenek a polgári légtér azon részében, amit eddig szabadon használhattak a sportrepülők. Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter az Országgyűlésben a témával kapcsolatban – azonnali kérdésre válaszolva – elmondta: hazánk szuverén állam, megvédendő légtérrel, amihez légierőre van szüksége harci- és szállítógépekkel. Ezek működtetéséhez elengedhetetlenül fontos a kiválóan képzett pilótaállomány. A földfelszíni és a légi célok elleni harci tevékenység, illetve az észlelési magasság alatti ellenséges felderítés olyan nélkülözhetetlen képesség, amire ki kell képezni a pilótákat. A felkészítésre pedig csak hazánk légterében vak lehetőség.

Ennek szellemében a tervezet szerint a közeljövőben Miskolc és Eger környékén is felbukkanhatnak alacsonyan szálló Gripen vadászgépek és C-17-es szállítók, ám a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a „kismagasságú katonai folyosók igénybevételét a Magyar Honvédség fokozatosan kívánja bevezetni, eleinte csak egy adott útvonalat – előre bejelentett időben kíván használni” – szól minisztérium sajtóosztályának válasza arra a kérdésünkre, hogy mikortól várható Miskolc környékén a Gripenek és C-17-esek felbukkanása. Mint a minisztérium válaszából megtudtuk, a teljes üzemelés időpontját még nem tudják megbecsülni, előreláthatóan 2010-2014-re áll be a rendszer.

„Jelenleg egyeztetések folynak a kismagasságú katonai folyosók igénybevételéről a Honvédelmi Minisztérium és más minisztériumok, hatóságok között. A fennálló törvények betartása mellett hatástanulmányok készülnek, minden illetékes civil szervezettel megbeszélést folytatunk, hogy az új rendszert kölcsönös szempontok alapján alakíthassuk ki”, tájékoztatta portálunkat a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya..

Mit szólnak a „kicsik”?

Kapitány Róbert, a miskolci repülőtér vezetője szerint semmilyen problémát nem jelenthet a kismagasságú katonai légifolyosók használata, amelyeket véleménye szerint úgy fognak kijelölni, hogy a lehető legkevesebb kényelmetlenséget okozzák a civil lakosságnak. Kapitány Róbert szerint nem valószínű, hogy kis magasságban Gripenek húznak el például Miskolc felett, a légifolyosó határa valahol a vártól a Bükk irányába eső területen húzódik.

Attól se tart a reptérvezető, hogy a sportcélú repülést veszélyeztetnék a nagy sebességű harci gépek, ugyanis most is előfordul, hogy civil gépek katonai légifolyosót kereszteznek – ilyenkor a pilóta felveszi a kapcsolatot a katonai légi irányítással és engedélyt kér a légtér használatára. Valószínűleg a rendelet életbe lépését követően sem lesz ez másképpen: mielőtt a kisgépek felszállnának, a pilóta leellenőrzi, van-e bejelentett katonai repülés az általa használni kívánt légifolyosóban. Kapitány Róbert szerint eddig is csak a szabályok betartásával volt szabad repülni, a változás csupán annyi lesz, hogy eggyel több szabályra kell odafigyelni.

ÉM-SZP


Miskolc is útba eshet

eszak | 2010.11.09 20:25
Miskolc, Budapest - Vadász és szállítógépek tűnhetnek fel Miskolc környéki légtérben.

Hangrobbanások Miskolc felett?

eszak | 2010.11.08 18:26
Miskolc, Budapest - A honvédség gépei ez ellenőrizetlen légtérben repülnének...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában