Helyi közélet

2010.11.08. 15:20

Jegyzet: Ki marad(t) itt?

<p><em>Neked hány olyan ismerősöd van, aki menne innen? Vagy aki tervezi, hogy elmegy Miskolcról, Borsodból? Vagy olyan, aki már régen elhúzott innen?</em><strong>Juhász-Léhi István jegyzete.</strong></p>

Robi, Emese, Ati... ja, meg a Dávid, és Janek. Ugye? Szabóék még 94-ben költöztek Pestre, Kovácsék pedig még 85-ben - ahogy Géza szomszéd mondta: "az utolsó utáni pillanatban" - disszidáltak Kanadába. De ezt most hagyjuk. Azt a szőke lányt a "per ötből" hogy is hívták? Na, ő már az osztálytalálkozóra sem jött haza. Haza?

Ki marad itt? Milyen lesz nélkülük a város? Látjuk, hogy milyen lett, lehet... A szomorú az, hogy ennél csak rosszabb lehet... Hány olyan fiatalról tudsz, aki következetesen úgy tanul tovább, hogy kizárólag abban gondolkodik, hogy "el innen"? Még az országból is. Ugye?

Hogy ki marad? Én, te, ők. (Annyiért, amennyiért.) Valamiért... valakikért. Tartjuk - úgy, ahogy - a kapcsolatot a hmmm... miskolciakkal. Akik még miskolcinak érzik magukat, de a gyerekeik már érdiek, keszthelyiek, fehérváriak, pécsiek, pestiek, londoniak, ámerikáiak. Akiknek a lányai, fiai nem értik, hogy miért érzékenyül el anya, vagy apa, ha meglát egy régi fotót a villanyrendőrről. Vagy ha azt mondom DVTK, Hámán, Forint, Lillafüred, Tapolca, Mályi tó... Akik nem biztos, hogy egy szép napon, de elhagyták a várost.

Mi itt vagyunk, mi nem mentünk. Nem megyünk. (Nem?) Pedig sokan vagyunk kevesen. Mert van, akinek maradnia kell és ha úgy alakul, akkor a barátok gyermekinek - Sárának, Levinek, Zsombinak - el kell majd mesélnünk, hogy hol állt a Villanyrendőr.

- Juhász-Léhi István -


Nézőpont: Miskolc, én így szeretlek

eszak | 2010.11.05 13:51
Szinte észre sem vettük és Szeged elhúzott mellettünk. Nem túl gyorsan, nem túl látványosan, de lekörözött minket. Szántó Rita jegyzete.

Miskolc a negyedik helyre csúszott

eszak | 2010.11.05 09:54
Miskolc - Már nem a harmadik legnépesebb magyar város Miskolc, Szeged beelőzte.

<hr />

</div>]]>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában