Helyi közélet

2010.11.12. 09:02

Hajléktalanok az újvárosi hidegben

<p>Tiszaújváros - A hideg idő beálltával a Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ teajáratokat indít a város környékén élő hajléktalanoknak. Meleg ruhákkal, takarókkal próbálják enyhíteni a mínuszokat.</p>

Egy-két plüssmaci, az éjjeliszekrényen gondosan elhelyezett fénykép emlékeztet már csak a családra, az egykori otthonra. A hajléktalanszállón rend, tisztaság és hatalmas csend uralkodik. Lassan 10 éve már, hogy Busku Albert a szálló lakója.
- Én már a régi szállón is laktam. Amikor felépült az új átköltöztünk. Mindig családszerető ember voltam. Nem ittam, és állásom is volt. A kohászatban dolgoztam. A baj akkor kezdődött, amikor megszűnt a munkahelyem. Sok évvel ezelőtt a  Földes Ferenc Gimnáziumban érettségiztem és még sem találtam munkát. Elváltam és nem volt más lehetőségem. A gyerekeimmel ritkán találkozom, pedig van már 4 unokám.  Aki ide bekerül az nem tud kitörni.  Vannak, akik dolgoznak, én nyugdíjas vagyok. Sokan azért nem jönnek be a szállóra, mert nem bírják a kötöttségeket a szabályokat. Akiknek nincs jövedelmük azok rendelkezésre állási támogatást kapnak. Minden nap 8 órakor el kell hagyni a szállót. Csak délbe jöhetünk vissza. Ilyenkor buszmegállókba, vasúti váróteremben vagy borozóban húzzuk meg magunkat. Az idén kirándulni is voltak a lakók - mondta Busku Albert.

A kívülállónak nagyon rendezettnek tűnik a szálló. Külön női és férfi háló van fürdőszobával. Orvosi vizsgáló, betegszoba, társalgó, ahol tv-t nézhetnek és számítógépet is használhatnak. A szállólakók azonban megkeseredett emberek, akik nem látják a jövőt. A nagy hidegben sokat fáznak azok a hajléktalanok, akik nem mennek be a szállóra. A  város környéki erdőkben viskókban tengetik mindennapjaikat. Ők nagyobb odafigyelést igényelnek az intézménytől, mint a szállón lakó társaik. Poropatich Péter a Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ vezetője így nyilatkozik:
- az önkormányzat 1990 óta tart fent hajléktalan szállót. A jelenlegi 17 férőhelyes. Sajnos telt ház van. A múlt héttől már várakozó listánk is van. Nem csak a szállón élnek hajléktalanok, hanem a város környékén az erdőkben is. 30-40 ilyen fedél nélküliről tudunk. Ragaszkodunk ahhoz, hogy aki bekerül a  szállóra, előbb utóbb valamilyen jövedelemre tegyen szert, ugyanis térítésmentes elhelyezésre nincs mód. A térítési díj nagyon alacsony. Úgy gondoljuk, hogy mindenféleképpen oktató, nevelő hatása van annak, hogy  az elhelyezésért fizetni kell. Kedvezményesen lehet szociális étkeztetésben részesülni. A hajléktalan szállónk átmeneti szálló. Ez azt jelenti, hogy 8-12-ig mindenkinek el kell hagynia a szállást. Ez azért van, hogy mindenki tudja intézni az ügyeit, próbáljon munkát szerezni. Télen a nagy hidegben nem kell elhagyni a szállást. November 1-től, amikor megkezdődik a téli időszámítás minden héten közterületi járatokat szervezünk, ami azt jelenti, hogy a hajléktalan ellátással foglalkozó kollégák bejárják a közterületeket illetve a város környékét. Oda figyelnek a hajléktalanokra, a gondjaikra, a problémáikra. Folyamatosan gyűjtjük az adományokat. Ilyenkor ruhákat, meleg takarókat viszünk számukra. Ha nagy hideg van elindítjuk a teajáratot is. A hajléktalan ellátásban együttműködünk a város szociális ellátórendszerével és a rendőrséggel - mondta Poropatich Péter.
- F. Bacsó Bea -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában