Helyi közélet

2010.10.09. 21:15

VÖRÖSISZAP - Felsőzsolca adományt küld Devecsernek

<p>Felsőzsolca - Két és fél tonnányi segélyszállítmányt visz a nyári árvizet elszenvedő Felsőzsolca önkormányzata az iszapömlés sújtotta Devecsernek.</p>

MAL: Az elmúlt tíz évben 30 milliárdot költöttek karbantartásra
fuggetlen | 2010.10.09 21:04

Az elmúlt tíz év alatt több mint 30 milliárd forintot költött karbantartásra és felújításra a megsérült vörösiszap tározó tulajdonosa, a Magyar Alumínium Zrt. - közölte szombaton a cég. Közleményük szerint az előírásokat mindig betartották és mindent a hatályos előírásoknak megfelelően tettek.


Várhatóan 40 ember tölti az éjszakát az ajkai sportcsarnokban
fuggetlen | 2010.10.09 21:04

Ajkán várhatóan negyven ember éjszakázik a Sportcsarnokban kialakított befogadó helyen. Az ellátás teljesen megoldott, rendezett, a regisztrációnál, az étkeztetésnél helyi civilek segítenek, a helyzet nyugodt - közölte szombat este az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).



Továbbra is néptelen Kolontár, készültség Devecseren
fuggetlen | 2010.10.09 19:54

Továbbra sincs a hatóságok munkatársain és a szakembereken kívül senki a Veszprém megyei Kolontáron, még mindig fenyegetést jelent ugyanis a közeli vörösiszap tározó egyre gyengülő gátja.



Átmeneti otthonok a református szeretetszolgálattól - Gyűjtést szerveznek a polgárőrök
fuggetlen | 2010.10.09 18:18

A Magyar Református Szeretetszolgálat átmeneti szállást ajánl fel a Kolontárról és Devecserről kiköltöztetett családoknak - közölte a szervezet szombaton.



Nem mondtak vissza hévízi foglalásokat az iszapömlés miatt
fuggetlen | 2010.10.09 17:32

Nem veszélyezteti sem a hévízi tavat, sem más turista célpontokat a vörösiszap. Bár a Veszprém megyei katasztrófa a gyógytó vízgyűjtő területén történt, szakemberek szerint kizárt, hogy a szennyeződés elérje a tavat.



Magyar Kármentő Alapot hozott létre a kormány
fuggetlen | 2010.10.09 16:45

Kármentő alapot hozott létre a kormány a vörösiszap károsultjainak megsegítésére - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szombati nemzetközi sajtótájékoztatóján Budapesten.


Megjelentek a csalók
fuggetlen | 2010.10.09 15:34

A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság csalókra figyelmeztet, akik a vörösiszap károsultjainak megsegítésére hivatkoznak és az általuk megadott számlaszámra várnak adományokat.

OKF: Nincs szükség savazásra
fuggetlen | 2010.10.09 15:29

Összesen kilenc helyen adagolnak gipszet a Torna patakba és a Marcal folyóba, hogy javítsák a víz pH értékét - közölte szombat délután az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A mérési eredmények alapján jelenleg nincs szükség savazásra.

Építőanyag-gyártók összefogását kezdeményezik
fuggetlen | 2010.10.09 15:14

Építőanyag-gyártó és építőipari kivitelező cégek összefogását kezdeményezi a Baumit Kft. és a Tondach Magyarország Zrt. Mindkét vállalat segíteni kíván termékeivel a vörösiszap-katasztrófa károsultjain, és erre buzdítja a társadalmilag felelős cégeket.

Magyar Kármentő Alapot hozott létre a kormány
fuggetlen | 2010.10.09 15:09

Kármentő alapot hozott létre a kormány a vörösiszap károsultjainak megsegítésére - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szombati nemzetközi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Rendőrség: csak az mehet be Devecserre, akinek ott van dolga, marad az alkoholtilalom
fuggetlen | 2010.10.09 14:14

A rendőrség fenntartja a rendet a vörösiszappal elöntött területeken, Devecserre pedig változatlanul korlátozott a bejutás lehetősége - olvasható a Veszprém megyei Rendőr-főkapitányság szombat déli közleményében.

Ukrajna is segélyt nyújt a károsultaknak
fuggetlen | 2010.10.09 13:39

Viktor Janukovics ukrán államfő rendeletben utasította az illetékes kormányhivatalokat, a katasztrófavédelmet és a Kárpátalja megyei önkormányzatot, hogy dolgozzanak ki stratégiai tervet a Magyarországon történt tragédia következményeinek elhárításában való részvételre, illetve a károsultak megsegítésére - jelentette szombaton az UNIAN hírügynökség.

Hétfőn érkezik egy ötfős uniós szakértői csoport
fuggetlen | 2010.10.09 12:49

Megérkezett az Európai Unió katasztrófavédelmi ügyeletének összekötő tisztje Magyarországra - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szombaton.

Már befejeződött Kolontár kiürítése
fuggetlen | 2010.10.09 12:24

Teljesen befejeződött Kolontár kiürítése, a településen már csak rendőrök, katonák és katasztrófavédelmi szakemberek vannak - mondta el a Független Hírügynökségnek Dobson Tibor, a helyszíni mentés szóvivője.

A Marcal alsó szakaszán megkezdődött az élet visszatelepülése
fuggetlen | 2010.10.09 11:29

Már nem adagolnak gipszet a Marcalba, legalábbis a folyó alsó szakaszán. A felsőbb területekről érkező gipsz bekeveredését úgynevezett légbefúvásos technológiával még biztosítják, azaz így segítik a gipsz feloldódását a vízben - közölte az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

Lakásokat bérelne a Máltai Szeretetszolgálat a károsultaknak
fuggetlen | 2010.10.09 10:34

Lakást bérel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a vörösiszap-katasztrófa miatt bajba jutott családoknak - közölte a karitatív szervezet szombaton. 

Végéhez közeledik Kolontár kitelepítése
fuggetlen | 2010.10.09 10:14

A legtöbben már elhagyták Kolontárt - mondta a Független Hírügynökségnek szombaton délelőtt tíz órakor Dobson Tibor, a helyszíni mentés szóvivője. Sokan saját autóval hagyták el a települést, másokat az erre szolgálatba állított Volánbuszok vittek el.

715 embert már kitelepítettek Kolontáron
fuggetlen | 2010.10.09 10:14

715 embert már kitelepítettek Kolontáron. Az embereket Ajkára menekítették, ahol közösségi szállásokon helyezik el őket. Az utcákban rendőrök járőröznek, a területet ellenőrzik, az állatokat ellátják - közölte Orbán Viktor miniszterelnök szombaton délelőtt, rendkívüli sajtótájékoztatón, Ajkán.

Még nem kell kitelepíteni Devecsert, jelenleg felkészítik a lakosságot
fuggetlen | 2010.10.09 09:29

Egyelőre nincs szükség Devecser kitelepítésére, a településen jelenleg felkészítés zajlik, tájékoztatott Dobson Tibor, a helyszíni mentés szóvivője. Kolontáron körülbelül 800 embert érint a kitelepítés - tette hozzá.

350 rendőr segít Kolontár kitelepítésében
fuggetlen | 2010.10.09 08:14

350 rendőr segíti és biztosítja Kolontár kitelepítését, ebből 300-an a Készenléti Rendőrségtől érkeztek - közölte az ORFK szombat reggel.

Megkezdődött a kitelepítés Kolontáron, kiüríthetik Devecsert is
fuggetlen | 2010.10.09 08:04

Megkezdődött az ideiglenes kitelepítés Kolontáron - jelentette a Független Hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója. A kitelepítésről a helyszínen döntött reggel a védelmi bizottság, mivel az ajkai vörösiszap tározó tizes kazettájának északi fala tovább rongálódott. A hatóságok felkészültek Devecser kitelepítésére is.

Elrettentő példa volt a tározó
fuggetlen | 2010.10.09 07:04

Két különböző szerkezetű talajra épült az ajkai zagytározó, amelyek más és más módon, és különböző mértékben mozognak, ha a talaj csapadékkal, talajvízzel telítődik - írja a Blikk és a Népszabadság Winkler Gyulára, a Műegyetem tanárára hivatkozva.

Ideiglenes kitelepítés Kolontáron - tovább rongálódott a sérült kazetta
fuggetlen | 2010.10.09 06:49

Ideiglenesen kitelepítik Kolontár lakóit, mert a vörösiszap tározó X-es kazettájának északi fala tovább rongálódott. A kitelepítésre a megelőző védelem miatt van szükség - közölte a Független Hírügynökséggel Dobson Tibor, a helyszíni mentés szóvivője.

Felsőzsolca adományt küld Devecsernek
fuggetlen | 2010.10.09 05:24

Felsőzsolca - Két és fél tonnányi segélyszállítmányt visz a nyári árvizet elszenvedő Felsőzsolca önkormányzata az iszapömlés sújtotta Devecsernek.

A Veszprém megyei településnek az árvízi védekezésből megmaradt gumicsizmákat, saválló gumikesztyűket és légszűrővel ellátott arcmaszkokat küldenek, amelyet a Felsőzsolcán még jelen lévő Magyar Máltai Szeretetszolgálat juttat el. A karitatív szervezet ásványvízzel, az iszap által szennyezett felületek lemosására használható ecettel, lapátokkal egészíti ki a szállítmányt.

Az adományokat Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat elnöke és Tóth Lajos Felsőzsolca polgármestere adja át Toldi Tamásnak, Devecser polgármesterének.


Összefoglaló a pénteki eseményekről >>>

Összefoglaló a csütörtöki eseményekről >>>

Összefoglaló a szerdai eseményekről>>>

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában