Helyi közélet

2010.10.21. 11:12

Miskolci közterek: Ki mulasztott?

<p>Miskolc - Nem érvényesítették a garanciális jogokat.</p>

Korábbi, a Miskolc köztereinek állapotával foglalkozó írásainkban már többször beszámoltunk róla, hogy a burkolatok lazák vagy már el is váltak a felületektől, ami mögött valószínűleg kivitelezési hiányosságok is állnak. Megszólalt lapunkban a Szinva terasz kialakításában közreműködő kivitelező, a Winstone Kft. ügyvezetője, Kelecsényi Imre, aki elmondta: a cégét senki sem kereste meg garanciális problémákkal. Ki mulasztott az önkormányzatnál, hogy nem érvényesítette a város garanciális jogait, és felelősségre vonják-e amiatt – ugyanis ezzel gyakorlatilag kárt okozott Miskolcnak? – vetette fel egyik olvasónk.

Garancia, szavatossági idő...

A kérdéseket Orosz Gábornak, a városháza szóvivőjének továbbítottuk, aki elmondta: A Szinva teraszt 2006-ban adták át, ám a város a generálkivitelezővel, az FK Raszter Zrt.-vel állt szerződéses kapcsolatban, és nem a munkát elvégző Winstone Kft.-vel, ezért ez utóbbival szemben a szavatossági igényeit semmiképpen sem érvényesíthette volna. A Szinva terasz átépítésével kapcsolatban a generálkivitelező egy év garanciát adott, amit három év szavatossági idő követett. Ez után a kötelező alkalmassági idő következik – most ez tart éppen –, amikor is a megrendelőnek kell bizonyítania, hogy a kivitelező hibájából következett be a hiba.

Nehezen bizonyítható

Az ügyet tovább bonyolítja, hogy az önkormányzat beruházási osztálya intézte a projektet, ám ez az osztály időközben megszűnt, feladatkörét kiszervezték a Miskolci Beruházó és Szolgáltató Kft.-be. A Miberszolg Kft. vezetője, Nagy László  Orosz Gábor közreműködésével azt nyilatkozta: nem, vagy csak nagyon nehezen lenne bizonyítható, hogy a Szinva terasz kőburkolata a kivitelező hibájából vált foghíjassá, ugyanis a kivitelező csak a rendeltetésszerű használat közben bekövetkezett hibákért vállal felelősséget, a Szinva teraszon azonban tartottak olyan rendezvényeket, amikor az átlagos használatnál nagyobb igénybevételnek volt kitérve a terület – például targoncák mozgatták a színpadok elemeit. Éppen ezért nem tettek lépéseket ebben az ügyben.

ÉM-SZP


Gazdátlanul romlanak tereink Miskolcon

eszak | 2010.10.20 10:01
Miskolc - Miskolc köztereit milliárdokból újították fel – az eredmény egyre kevésbé látszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában