Helyi közélet

2010.10.07. 07:30

Mire jók a közös európai ellenőrzések?

<p>Miskolc - Egy hét után választ kaptunk a TISPOL-akciókkal kapcsolatos kérdéseikre.</p>

Portálunkon  folyamatosan beszámolunk az Európai Közlekedési Rendőrségek Együttműködése keretében megrendezett úgynevezett TISPOL-akciókról. Felmerült egy sor kérdés, melyeket – hála a hihetetlen mértékben ellehetetlenített rendőrségi kommunikációnak – írásban tettünk fel egy héttel ezelőtt az Országos Rendőr-főkapitányság sajtószóvivői irodájának.

Arra voltunk kíváncsiak, mik a tapasztalatok, van-e értelmük a hasonló, központilag elrendelt akcióknak, s milyen eredménnyel járnak ezek, valamint hogy van-e már valamilyen statisztikai adat – a kiszabott büntetéseken, elcsípett szabálysértőkön kívül –, ami igazolja a közös európai akciókat, például ennek hatására kevesebben halnak-e meg a közutakon, vagy csökkent-e az ittas vezetők száma?

A megfontolt válaszok

„Az Európai Unió közlekedésbiztonsági célkitűzéseinek megfelelően hazánkban a »Magyar Közlekedéspolitika 2003-2015« című program alapján 2010-ig 30 százalékkal, 2015-ig pedig 50százalékkal kell csökkenteni a személysérüléses balesetek és halálos áldozatok számát. Ennek a célnak az elérése érdekében jelent meg a közlekedési jogszabályok között az úgynevezett objektív felelősség, amely a 2007. év végén kibocsátott intézkedéscsomag egyik legjelentősebb és legnagyobb hatást kiváltó eleme.

A fentieken túl jelentős lépés a célkitűzéseink eléréséhez vezető úton a zéró tolerancia, amely alatt értjük azt, amikor ittas vezetés elkövetése esetén a rendőrség azonnal, az ittasság mértékétől függetlenül a helyszínen elveszi a jogosítványt.

A közlekedésbiztonság javulása rendkívül sokrétű baleset-megelőzési tevékenységen alapul (zéró tolerancia, objektív felelősség, ellenőrzési akciók, TISPOL, állandó rendőri jelenlét, stb.). A tevékenység minden egyes eleme hozzájárult ahhoz, hogy 2008 óta a személysérüléses közúti közlekedési balesetek alakulásában számos olyan eredmény született, melyre hosszú évek, vagy évtizedek óta nem volt példa. Így például: 2001. óta nem volt ilyen alacsony a személysérüléses közúti közlekedési balesetek száma. 2010. I-VIII hónap közúti közlekedési balesetek adatai alapján 10 600 személysérüléses baleset következett be, ami 11 százalékos csökkenést jelent.

Az elmúlt egy évtizedben nem volt példa arra, hogy ilyen jelentős mértékben csökkenjen a közúti balesetben meghalt személyek száma. 2010 I-VIII hónap közúti közlekedési balesetek adatai alapján 457 személy vesztette életét, amely 2001. azonos időszakához képest 38 százalékos csökkenést mutat. A balesetben életüket vesztett személyek száma 1968. óta nem volt ilyen alacsony. Tavaly 66 olyan napot jegyeztek fel, amikor nem történt halálos kimenetelű baleset hazánk közútjain (2007-ben mindössze 29 ilyen nap volt).

A TISPOL közlekedésbiztonsági kampányában tervezett különböző akciók (gyorshajtás, passzív biztonsági eszközök, tehergépjárművek, stb. ellenőrzése) is arra irányulnak, hogy egész Európában csökkenjen a személysérüléses balesetek és halálos áldozatok száma. Statisztikai adataink arra nem tudnak rámutatni, hogy az egyes akciók közvetlenül milyen mértékben járultak hozzá a baleseti mutatók csökkenéséhez. Szerepük nem választható szét külön-külön.

Együttes hatásukat viszont a fentebb említett adatok mindenképpen igazolják. A TISPOL akciók is hozzájárulnak ahhoz, hogy a közúti közlekedők jogkövető magatartása egyre szélesebb körben természetessé váljon, és a köztudatba beleivódjon a szabályok betartása, amely a kölcsönös bizalom elvét tartja fenn. Ebből adódóan ezen akciók végrehajtása nélkülözhetetlen, szerepük rendkívül fontos”, tudatta szerkesztőségünkkel az ORFK sajtószóvivői irodája.

Várható-e a közeljövőben valamilyen közös európai akció? – kérdeztük, mire a szóvivői iroda a következőt válaszolta: „TISPOL akció ez év október 12-14-én lesz legközelebb, amely a nehéz tehergépjárművek ellenőrzésére irányul majd”.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában