Helyi közélet

2010.10.01. 06:42

Elstartolt a fűtési szezon

<p>Miskolc - A borsodi megyeszékhelyen 32 000 lakásban váltak melegebbé a radiátorok csütörtök estére.</p>

A közelgő tél egyik legbiztosabb jele, hogy a nagyobb városokban már beindult a távhőszolgáltatás.

Fél havi előleg

A MIHŐ Kft. csütörtökön délután indította be a távhőszolgáltatást – tudtuk meg Fignár Zoltán hőszolgáltatási üzemvezetőtől. Miskolcon ez 32 000 lakást érint. Egyedül egy Vörösmarty úti társasház nem kérte a fűtés beindítását, így ebben a 174 lakásban csütörtök estére sem váltak melegebbé a fűtőtestek. A fogyasztóknak az októberi számlában egy fél havi előleget számláznak, melyet úgy kompenzálnak, hogy az október végi leolvasáskor amennyiben az előlegként kifizetett hőmennyiséget meghaladta a ténylegesen felhasznált fűtés, akkor a novemberi számlában ezt is ki kell fizetni. Ha azonban kevesebb hőt használtak fel, mint amit előlegként kifizettek, akkor természetesen a novemberi számla is csökkenni fog.

A fél havi előleg egy szigeteletlen garzonlakás esetében körülbelül 1,5 GJ (Gigajoule), egy szigetelt lakás esetében viszont csak 1 GJ hőmennyiséget jelent. Egy GJ hőmennyiségért jelenleg Miskolcon 3.103,80 (bruttó) forintot számláznak ki.

A MIHŐ-nél azt is elmondták, amennyiben tartósan emelkedik a külső hőmérséklet, akkor természetesen a fűtést leállítják.

Ózdon mindenhol fűtenek

Ózdon péntektől mind az 5500 távfűtéses lakásban beindul a hőszolgáltatás – tudtuk meg az Ózdi Távhő Kft.-től. Eddig csak azokban a lakásokban fűtöttek, ahol azt a lakók írásban kérték, mostantól azonban azokban a lakásokban is melegebb lesz, ahol eddig nem tartottak rá külön igényt. Mint kérdésünkre elmondták, innentől kezdve csak azokban a lakásokban nem fognak fűteni, ahol azt a lakók írásban kérik.

Sárospatakon próbafűtés

Sárospatakon pénteken délután indul be a próbafűtés mintegy 1000 háztartásban. Andaházy Péter, a Patakhő Kft. vezetője elmondta, ez a fűtés három napig tart, ezalatt kiderül, vannak-e meghibásodások, amelyeket ki kell javítani a fűtési szezon indításáig, azaz október közepéig. A teljes távhőszolgáltatást a szezon előtt csak akkor indítják be, ha a külső hőmérséklet tartósan lecsökken, vagy ha egy lakóközösség 70 százaléka azt írásban kéri. Eddig ilyen irányú írásos kérés még nem érkezett be a sárospataki szolgáltató céghez.

Start Tiszaújvárosban is

Tiszaújvárosban szeptember 9-től és 12-től már beindult a közintézmények fűtése – mondta lapunknak Fakó Barnabás, a Tisza-Szolg Kft. távhőszolgáltatási üzemvezetője. Október 1-jén reggel hat órától pedig mind a 128 távfűtéssel rendelkező lakóépület 5519 lakásában beindítják a távfűtést.

ÉM-BG


 Bármikor kérhetik írásban

A távfűtési rendszerrel rendelkező lakóközösségek az időjárás függvényében bármikor, írásban kérhetik a MIHŐ Kft. (3534 Miskolc, Gagarin u. 52., fax: 46/533-153) műszaki ügyeletén a fűtésszolgáltatás beindítását. Azoknál a lakóközösségeknél, akik a MIHŐ Kft.-vel megállapodást kötöttek, a külső hőmérséklet alakulásának függvényében a távhőszolgáltató ez irányú kérés nélkül beindítja a távfűtést. A megállapodásban rögzítettek szerint a MIHŐ akkor indítja be a fűtést, ha a napi középhőmérséklet előreláthatólag három egymást követő napon 12 celsius fok alatti, vagy egy napra 10 celsius fok alá süllyed.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában