Helyi közélet

2010.09.13. 13:53

Nézőpont: Akik kimaradnak

<p><em>Gondolom, senkit nem lep meg annak a kutatásnak az eredménye, mely azt derítette ki, hogy a hátrányos helyzetű családok gyermekei, közülük is a roma tanulók, nagy számban hagyják ott a közoktatást még az előtt, hogy valamilyen szakmát szereznének.</em>&#160;<b>Hegyi Erika jegyzete</b></p>

Ami pedig ebből következik, hogy az utóbbi években mélyült a szakadék a társadalom különböző rétegei között, hisz ahhoz, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű fiatalból „csak” hátrányos helyzetű legyen, vagy hogy a hátrányos helyzetű megszabadulhasson jelzőitől, minimum egy szakmával kellene rendelkeznie, lehetőleg olyannal, amivel aztán pénzt keres, hogy ki tudjon törni a mélyszegénységből, hétköznapi nyelven csak azt mondanánk: a nyomorból.

A pedagógusok szerint a szakmaszerzés nélküli iskolaelhagyásnak az elmúlt évek oktatáspolitikája is az oka volt: például a túl hosszú képzési idő (5 év alatt már az egyetemet is el lehet végezni, mondta az egyik igazgató), és hogy az intézményeknek semmilyen eszköze nem volt a diákok iskolában tartásához. Ez utóbbit talán megoldja a családi pótlék juttatásának szigorítása, előbbit a szakképzés lerövidítése. Kíváncsi vagyok egy hasonló felmérésre, úgy 5-6 év múlva.

Hegyi Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában