Helyi közélet

2010.09.28. 10:09

Nézőpont: A seregély nem téved

<p><em>Alkalomadtán beveszi magát a szőlőre és ha felhőnyi, bizony érzékeny kárt is okozhat. Évi munkája mégiscsak ezerszer több haszonnal jár, mint amennyi kárt okozhat arasznyi időben</em>. <strong>Bánhegyi Gábor jegyzete.</strong></p>

Ezeket a szeretetteljes szavakat Herman Ottó írta jónéhány esztendővel ezelőtt a seregélyről, és ha valakinek, neki elhihetjük, igaza van.

Néhány éve a gyerekekkel nyár végén szájtátva bámuljuk Hegyalján a seregélyfelhőket. Próbáljuk kitalálni, egy csapat vajon hány madárból állhat (talán több ezerből), ki vezetheti őket, van-e egyáltalán vezérük, és honnan tudják, hogy már megérett a szőlő?

Idén hiába néztük, augusztus végén nem jöttek a hatalmas seregélyfelhők. Szeptember végéig összesen kétszer futottunk bele egy-egy csapatba, de ezek is csupán néhány tíz darabból álltak, és mintha csak úgy céltalanul kóvályogtak volna a szőlődombok fölött. A seregély az pedig madárból van, az bizony nem téved. Ha nem elég sok és nem elég édes a termés, akkor nem csemegézik a szőlőből, megmarad a rovarok és a bogyók majszolásánál. Amennyire gazdagabb termésű időben hajkurásszák ezeket a kis madarakat a szőlősgazdák, idén valószínűleg legalább annyira hiányolják a kis dézsmálókat.

- Bánhegyi Gábor -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában