Helyi közélet

2010.09.02. 19:42

Inkasszók társasházi számlákon Miskolcon

<p>Miskolc - A munkanélküliség, a drasztikus áremelések miatt kerül egyre több társasház csődközelbe Miskolcon.</p>

Csődbe juthat több miskolci társasház, mert a lakóknak csak a töredéke fizeti a közös költséget valamint a közüzemi díjakat. Van, ahol a lakóknak alig tizede, így nemhogy felújításra, de a számlák kiegyenlítésére sincs pénz. Előfordul olyan 55 lakásos épület, ahol a be nem fizetett közös költség meghaladja a 3 millió forintot: hallottuk a hírt, amelyet csak megerősíteni tudott Marosi Zoltán, a társasházak képviseletével foglalkozó Inszolg Bt. üzletvezetője.

– Negyvenhárom épületet kezelünk, ezek 40 százalékára jellemző, hogy csődközelbe kerültek – mondja. Konkrét címeket nem kívánt nyilvánosságra hozni, de több jellemzőt elárul. A legrosszabb helyzetben a tízemeletes, hatlépcsőházas sorházak vannak, ezeknek több milliós tartozásuk gyűlt össze. Az Avason, Diósgyőrben is több ilyenről tud.

Nem csak fészekrakósok

– És ne higgye, hogy csak azokra a házakra jellemző, ahol „fészekrakósok” laknak – jegyzi meg, utalván azokra, akik a Fészekrakó program segítségével jutottak lakáshoz, azóta egy számlát sem fizetnek, ügyükben rendőrségi vizsgálat folyik. – Mindez a munkanélküliséggel, a nehéz gazdasági helyzettel és a drasztikus áremelésekkel magyarázható, sokan önhibájukon kívül kerültek ebbe a helyzetbe.

Marosi Zoltán magyarázza, a közös költségként befolyó pénzből kellene fizetni a szemétszállítást, az áramszolgáltatást, a karbantartási díjakat, de mivel csak kevesen fizetnek, így sosem elég a számlákra.

– A legnagyobb probléma a szemétszállítás kérdése. Van olyan épületem, amelybe 197 lakás tartozik, ott havonta 338 ezer forintot kellene kifizetni, ez a közös költségek 30-40 százaléka lenne. Rendszeres, hogy nem tudjuk kifizetni.

Lakásonként kellene

A szemétszállító cég pedig hamarosan inkasszót tesz a társasház számlájára, azaz azonnali megbízással leveszi az összeget, megbénítva ezzel a ház működését. A számla ugyanis lenullázódik, így a többi szolgáltatónak már semmi nem marad.

– Nem arról van szó, hogy az AVE jogosulatlanul cselekszik – hangsúlyozza Marosi Zoltán. Szerintünk az önkormányzat árképzésével van probléma, aránytalanul magasra növekedett a díj. Ezért is szerették volna a társasházi közös képviselők elérni, hogy lakásonként, és ne közösen kelljen fizetni a szemétdíjat. Úgy tűnik, hiába. (Hétezer aláírást gyűjtöttek össze, és adták át Orosz Lajos alpolgármesternek, portálunk be is számolt akkor a történtekről. Az AVE ragaszkodna a közös fizetéshez – a szerk.)

Marosi Zoltán megjegyzi, szerinte az önkormányzat segítsége nélkül nincs megoldás. Marad a csőd. Mert bár a társasházak egy részének kinnlévősége még kezelhető, de 10-15 százalékuké már a kezelhetetlenség határán van, és számuk tovább nőhet.

ÉM-HM

Nem tudnak mit tenni...

Veres László, a miskolci önkormányzat szóvivője elmondta, nem tudnak mit tenni: nem kötelezhetik a közszolgáltatókat, hogy ne tegyenek inkasszót a számlákra. Szerinte minden cégnek van olyan programja, amely alapján részletfizetés kérvényezhető. (Ezzel kapcsolatban Marosi Zoltán megjegyezte, ők leültek tárgyalni az AVE-val, de a megállapított részleteket sem tudták idővel fizetni.)

Kérdeztük az ÉMÁSZ-t is. Mészáros Sándor igazgatóhelyettes jelezte, nincsenek konkrét adataik, hogy a kinnlévőségeikből mennyi a társasházaké. „Minden törvényes eszközzel próbálunk hozzájutni a kinnlévőségeinkhez”, fogalmazott. Az AVE Miskolc Kft. vezetői jelenleg külföldön tartózkodnak, így nem tudtuk tegnap egyiküket sem elérni. Kerestük a MIK Zrt-t is, hiszen az önkormányzati bérlakások bérleti díjaival is sok társasház tartozik, de a cég nem kívánt nyilatkozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában