Helyi közélet

2010.09.29. 09:15

Halálos menekülés Legyesbényénél

<p>Szerencs, Legyesbénye - Jogsi nélkül vezetett és kézifékes fordulókkal provokálta a rendőröket.</p>

Vasárnap hajnalban halálos közúti baleset áldozata lett Legyesbényén egy 28 esztendős helybéli férfi. Kocsija akkor borult az árokba, amikor kereket akart oldani az őt megállítani igyekvő rendőrök elől. Szerencs-szerte az a szóbeszéd terjed, hogy a rendőrök üldözték a fiatalembert, ezért szenvedett balesetet, de ezt egyfelől az elvégzett helyszíni szemle adatai, másrészt az ügyben folyó vizsgálat egyéb eddigi megállapításai is egybehangzóan cáfolják.

Megpróbálták megállásra bírni

Mint dr. Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának vezetője munkatársunknak elmondta, a szerencsi fiatalember vasárnap hajnali négy óra után pár perccel szenvedett halálos közúti balesetet Legyesbényén. Az ügy előzményeként a szóvivő előadta: nagyjából tíz perccel négy óra előtt a rendőrkapitányságra visszatérő rendőrjárőr arra lett figyelmes, hogy valaki egy Peugeot 206-ossal kézifékes fordulókat hajt végre a kapitányság előtt. Ezt nem hagyhatták szó nélkül a járőrök, megkülönböztető hang- és fényjelzés használatával megpróbálták megállásra bírni a láttukra „az intézkedés alól magát kivonni igyekvő” autóst, aki kisvártatva lakott területen belül is jócskán túllépte a száz kilométer óránkénti sebességet. A rendőrök nem üldözték az autóst – nem is nagyon lettek volna rá képesek Nissan Pathfinder terepjárójukkal –, de hajtottak utána, követték őt. Végül Legyesbényén a fiatalember elveszítette uralmát a kocsi fölött, amivel előbb egy lakóház betonkerítését döntötte ki, majd egy villanyoszlopnak ütközve állt meg. A megyei főkapitányság helyszínelői az elvégzett szemle eredményei alapján megállapították, hogy a baleset azért következhetett be, mert a jármű vezetője nem az útvonal vezetésének megfelelően választotta meg a jármű sebességét. A vizsgálat során felmerült további adatokból, elszenvedett sérülés nyomokból pedig feltételezhető az is, hogy a 28 éves férfi biztonsági öve sem volt bekapcsolva.

Nem volt ismeretlen a rendőrök előtt

A szerencsi fiatalember egyébként nem volt ismeretlen a rendőrök előtt, nemrégiben ittas vezetésért vették el a jogosítványát, a balesetet megelőző napon pedig a piros lámpánál hátulról belehajtott ott álló személyautóba, de a rendőröket meg se várva elhajtott a helyszínről – emiatt egyébként már keresték is.

A rendkívüli haláleset ügyében közigazgatási eljárás folyik a Szerencsi Rendőrkapitányságon, ahol pillanatnyilag a sofőr véralkohol-eredményére várnak.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik