Helyi közélet

2010.09.08. 13:26

Andrea: "Egy picit megállt"

<p>Felsőzsolca - A felsőzsolcai Magyar Andreát is érintette a „készházakra” vonatkozó, csökkentett összegű támogatásról szóló önkormányzati döntés.</p>

Az árvízkárosult Magyar Andrea házánál járva kedd délelőtt azt tapasztalta fotós kollégánk, hogy ott bizony mintha megállt volna az élet. Teremtett lelket sem látott, s mint elmondta, csak az alapok állnak még.

Andreát csak tanítás után tudtuk elérni. Mint fogalmazott, most ugyan „egy picit megállt az építkezés”, mert az állami támogatás fejében a kivitelezést magára vállaló Készház Építő Kft. emberei most egy másik település házánál dolgoznak, de előtte, hétfőn még elhelyeztek Andrea épülő házánál bizonyos csöveket.

– Azt ígérték, e héten állni fognak a falak is. Én bízom is benne – jelentette ki Andrea.

Előbb nyilatkoztatták

Az árvíz pusztítása nyomán otthontalanná vált felsőzsolcai pedagógus, Magyar Andrea és kislánya sorsának alakulásáról legutóbb augusztus 27-én adtunk hírt. Arról számolt be: augusztus 6-án megkapták a jogerős építési engedélyt, s a kivitelező, aki vállalta, hogy függetlenül a támogatás végösszegétől, határidőre felépíti neki a könnyűszerkezetes házat, miután elszállította a törmeléket a portáról, ki is tűzte a sarokcölöpöket. Akkor Andrea már csak az önkormányzat értesítésére várt, hogy közöljék vele, mekkora a támogatást ítéltek meg számára, s hogy meg is kössék arról a szerződést.
A folytatásra rákérdezve megtudtuk, előbb még (augusztus 31-én) behívták az önkormányzathoz, hogy újfenn tisztázzák: ajándékba építik-e neki a házat, vagy sem.

„Elolvadt” 600 ezer

– Bár korábban is egyértelmű volt, írásban is nyilatkoztam, hogy nem ajándékról van szó. Másnap meg is kötötték velem 10 millió forintról a támogatási szerződést. Eredetileg péntek délelőtt kellett volna a kivitelezői szerződést megkötni, de minthogy az állam részéről megbízott urat nem sikerült utolérnünk, a szerződéskötés másnapra maradt. Csakhogy közben (péntek délután) a testület meghozta azt a határozatát, amely ellen több kárvallott hétfőn Budapesten tiltakozott, vagyis hogy a könnyűszerkezetes technológiával épülő házakra négyzetméterenként 20 ezer forinttal kevesebbet adnak, mint a hagyományosakra. Így a vállalkozóval már csak 9 millió 400 ezer forintról szóló szerződést írtunk alá – meséli Andrea.

S hogy mit szólt hozzá a vállalkozó?

– Azt mondta, őt kötelezi a becsület, hogy tartsa a szavát...

Szalóczi Katalin

Nem nyilatkozott

Megkerestük a Készház Építő Kft. ügyvezetőjét is, hogy Andrea házának teljes bekerülési költségeiről kérdezzük, de nem kívánt nyilatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában