Helyi közélet

2010.08.02. 18:01

A vizsgálat még zajlik, de az ombudsman már végzett Sajóbábonyban

<p>Sajóbábony, Budapest - A rendőrség egyelőre tanulmányozza a kisebbségi jogok országgyűlési biztosának ajánlásait.</p>

A közelmúltban adtuk hírül: kilencen még mindig előzetes letartóztatásban vannak azok közül, akiket a tavaly november közepén történt sajóbábonyi összecsapás után vett őrizetbe a rendőrség. Ügyükben a megyei rendőr-főkapitányság felfegyverkezve, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak ügyében folytatja a vizsgálatot.

Hibázott a rendőrség?

Közben – mint ahogy arról lapunk, az Észak-Magyarország is beszámolt – Kállai Ernő kisebbségi ombudsman elkészült jelentésével, amiben gyakorlatilag a rendőrséget marasztalja el azért, mert a romák rátámadtak a segítségül érkező „gárdisták” autójára, bár mint írta állásfoglalásában, „a rendőrség rendelkezésére álló dokumentációt a mai napig nem ismerhettem meg teljes körűen, a hiányzó ismeretforrásokat pedig nem tudtam más jellegű adatgyűjtés útján pótolni”. Mint a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa állította, nem kívánt a folyamatban lévő ügybe beleszólni, kizárólag arra helyezte a hangsúlyt, hogy a rendőrség a kérdéses időben és helyen eleget tett-e a közrendvédelmi feladatának. Kállai Ernő abban látja a rendőrség felelősségét, hogy nem akadályozták meg a „romák által fenyegetőnek tartott gépjárművek” megjelenését Sajóbábonyban.

Kérdések válaszok nélkül

 Ezzel kapcsolatban megkérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy lett volna-e jogi lehetősége a rendőrségnek a „fenyegető gépjárműveket” távol tartani Sajóbábonytól? Kállai többek közt azt is javasolta, hogy „dolgozzák ki annak módszertanát, hogyan vehetők igénybe a rendészeti eszközök mellett más technikák (elsősorban közvetítés, mediáció, kommunikáció) a helyi "elsősorban etnikai jellegű" konfliktusok kialakulásának megelőzésére, megszakítására, a megsértett rend helyreállítására”. Megkérdeztük az ORFK-t: van-e ilyesmire lehetőség?

A szorosan a Kállai-állásfoglaláshoz kapcsolódó kérdéseinken kívül az alapügyre vonatkozóan is kérdeztünk: szakszerű és eredményes volt-e a bábonyirendőri intézkedés? Nem kellett volna-e már a csírájában elfojtani az ügyet azzal, hogy az engedély nélkül, felfegyverkezve gyülekező helybeliek csoportjait feloszlatja a rendőrség?

Az ORFK szóvivői irodájából érkezett válaszlevélben a fenti kérdésekre nem kaptunk választ; mindössze a következőt közöltek: „Az Országos Rendőr-főkapitányságra megérkezett a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának a tavaly ősszel Sajóbábonyban történt eseményekkel kapcsolatos jelentése, melyet tanulmányozunk. A rendőrségnek 30 napja van az állásfoglalás kialakítására.”

ÉM-SZP

 

Az előzmények

Mint emlékszünk, tavaly november 15-én a Jobbik lakossági fórumot tartott Sajóbábonyban, de a helyi romákat zavarta, hogy a rendezvényen gárdisták is megjelentek. Több tucatnyian tiltakoztak a fórumnak helyt adó iskola körül, s bár a rendőrök hazaküldték őket, másnap néhányan életveszélyesen megfenyegették az egyik önkormányzati képviselőnőt és a Jobbik helyi vezetőjét, aki a rendőrségtől kért személyi védelmet. Mivel nem kapott, pártja megyei elnökéhez folyamodott segítségért. Délutánra gárdisták és szimpatizánsok érkeztek, de a városba már nem tudtak bemenni, mert egy nagy létszámú, kerti szerszámokkal felfegyverkezett romatársaság támadt az egyik autójukra. A rendőrség az eset után lezárta a városba vezető utat, és ezután is csak az ott lakókat engedték be a településre. A cigányok több csoportja gumiabroncsokból rakott tábortűz mellett, a gárdisták közül több tucatnyian a 26-os főúton, a sajóbábonyi leágazás környékén virrasztották végig az éjszakát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában