Helyi közélet

2010.07.16. 16:51

Utcára vonultak a kohászok

<p>Miskolc - Elmaradt munkabérüket követelték a városháza előtt a Diósgyőri Öntöde Kft. dolgozói.</p>

Tegnap délelőtt a Diósgyőri Öntöde Kft. munkatársai demonstrációt tartottak a városháza előtt, majd átadtak egy dr. Ódor Ferencnek, a megyei közgyűlés elnökének címzett petíciót. A cég dolgozói ebben arra kérik a politikust, hogy segítsen nekik abban, hogy több havi, eddig ki nem fizetett járandóságukhoz hozzájussanak, ugyanis 2009 decembere óta nem kaptak bért. Ezen felül arra kérték Ódor Ferencet, hogy segítsen a nagy múltú gyár működőképessé tételében, hogy az a több évtizede ott dolgozók megélhetését biztosítva elláthassa feladatát. A dolgozók azért a városháza előtt demonstráltak, mert fel akarták hívni a közvélemény figyelmét szorult helyzetükre.

Tóth Imre Miklós, a Diósgyőri Öntöde Kft. egyik volt dolgozója elmondta: ő és munkatársai ebben az évben még nem kaptak fizetést, neki például több mint félmillió forintról szóló jogerős követelése van egykori munkaadójával szemben. A fizetés nélkül maradt dolgozókat már szorongatják saját hitelezőik: a bankok, közüzemi szolgáltatók, ezért is lenne számukra fontos, hogy mielőbb történjen valami ebben az ügyben. Az egyik férfi arról számot be, hogy nyugdíjas édesanyja és felesége tartja el.

Mint korábban beszámoltunk róla, a Diósgyőri Öntöde Kft. ellen 32 jogerős fizetési meghagyást bocsátott ki a bíróság az elmaradt munkabérek ügyében, és három munkaügyi pert is kezdeményeztek a dolgozók a cég ellen. A vállalkozás azzal indokolja fizetésképtelenségét, hogy saját ügyfelei vagy egyáltalán nem tudnak fizetni vagy csak bizonytalan határidővel, késve, és a recesszió miatt a megrendelések is elmaradtak. A cég csődvédelmet kért, ami alatt átmeneti fizetési haladék illeti meg, ám a béreket ilyenkor is fizetnie kellene.

A demonstrációt követően más okból megjelent a városháza előtt Sebestyén László és Zsiga Marcell, Miskolc két fideszes parlamenti képviselője – akiktől szintén segítséget kértek a hoppon maradt kohászok. Sebestyén LászlóDiósgyőr országgyűlési képviselője, aki a választási kampányban maga is hangsúlyozta a kohászat megmentésének fontosságát – kifejtette: „az a probléma, hogy az egész kohászat bajban van”. Mint Sebestyén László elmondta a kohászoknak, ő összehozott egy találkozót az új befektetővel, aki – miután meglátta, milyen tisztázatlanok a viszonyok az energiaszolgáltatások terén – elállt befektetési szándékától és távozott. A konkrét esettel kapcsolatban azt ígérte: „kommunikál” dr. Sziklavári Istvánnal, a cég általános igazgatójával, hogy lássa, mit lehet tenni annak érdekében, hogy a dolgozók hozzájussanak jogos követelésükhöz.

- ÉM-SZP -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában