Helyi közélet

2010.07.03. 15:19

Elhunyt Feledy Gyula

<p>Miskolc - Hosszan tartó, súlyos betegség után, 82 éves korában szombaton elhunyt Feledy Gyula Kossuth-díjas grafikus, Miskolc város díszpolgára. A művészt a miskolci önkormányzat saját halottjának tekinti, temetéséről a családdal való egyeztetést követően intézkednek – áll az önkormányzat közleményében.</p>

Feledy Gyula Sajószentpéteren született 1928-ban. Kossuth-díjas grafikus és festő, érdemes és kiváló művész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Miskolci Területi Csoportjának tagja. Az 1950-es évek közepén jelentkező új grafikus nemzedék markáns képviselője, Budapesten és Krakkóban tanult, majd Miskolcon alkotott. Kezdeményezésére jött létre a Miskolci Grafikai Műhely és az Országos Grafikai Biennálék sorozata.

1989-ben Miskolc egy, a belvárosban található épületet bocsátott a grafikus rendelkezésére és ebben rendezték be a művész állandó kiállítását. Az épület azóta Feledy-ház néven ismert.

- ÉM -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában