Helyi közélet

2010.07.30. 11:42

Az árvíz után belvíz

<p>Edelény, Bóldva, Hernádszentandrás - Annyira átitatódott vízzel a föld, hogy a legkisebb eső is megnöveli a belvíz szintjét.</p>

Az elmúlt napok esőzése tovább tetőzte a korábban árvíz által is sújtott települések gondjait. Ezúttal a belvíz okozott gondot.

Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere arról számolt be lapunknak, hogy az előző árvíz alkalmával is elsősorban a belvíz jelentette a veszélyt a körgáttal védett településen. Hat ház vált az áldozatává, amiből kettő teljesen újjá kell építeni, de még várják a statikus véleményét a másik négy házról is. A hernádszentandrásiak számára problémát jelent az is, hogy a község kimaradt az árvíz-sújtotta települések listájáról, vagyis nem szerepel a kormányhatározat mellékletében. A polgármester bízik benne, hogy ez csak adminisztrációs hiba, és végül ide is jut pénz az újjáépítésre. A hét végére egy kisebb árhullám levonulását prognosztizálták a szakemberek a Hernádon, ami újabb aggodalomra ad okot, ráadásul a legutóbbi hidegfront alatti néhány napos esőzés miatt több korábban átázott terület is újra vízben áll.

Szivattyúznak, árkolnak

Edelényben legalább hatvan centimétert emelkedett a Bódva szintje – tudtuk meg Molnár Oszkár polgármestertől –, ami a belvárost ugyan nem veszélyezteti, de a borsodi városrészt elöntötte. A talaj annyira át van itatódva nedvességgel, hogy az esőzés hatására a belvíz szintje is jelentősen megemelkedett, ami a Bódva közelében, a Radnóti és a Rozsnyói utcákban és a finkei városrészen okozhat gondokat. Ahol lehet, folyik a szivattyúzás, másutt viszont árkokkal próbálják elvezetni a vizet.

Egyméteres vízszintemelkedésről számolt be a Bódván Csabai Gyula, Boldva polgármestere. Mint elmondta, a belvíz veszélyezteti a település több pontját, de most nem ott jelentkezett, ahol az árvíz idején, hanem a település másik végén állt meg. Azon dolgoznak, hogy utat biztosítsanak a víznek a Bódva felé. A belvíz egy hónapja legalább egy méteres magasságban van jelen a pincékben, ahonnan kiszivattyúzni is felesleges, mert a nedvességgel átitatódott talaj folyamatosa utánpótlást biztosít. A polgármester azt szeretné elérni a vízügyeseknél, hogy a Sajó és a Bódva közötti zsilipet tartsák teljesen nyitva, hogy a víz mielőbb lefolyhasson, és abban reménykedik, hogy végre abbamaradnak az esőzések.

- ÉM-SZP -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában