Helyi közélet

2010.07.01. 20:07

Az árvíz "segítheti" a romatelepek felszámolását?

<p>Boldva, Hernádnémeti - Hogyan lehet az árvízi helyreállítást és a romafelzárkóztatási programot összekapcsolni? Erre a kérdésre kereste a választ csütörtökön Balog Zoltán, a romafelzárkózásért felelős államtitkár megyénkben.</p>

Boldvára látogatott el valamint Hernádnémetibe, ahol az árvíz – az utóbbin inkább a belvíz – több házat is tönkre tett, főleg a romák lakta területeken. Hernádnémetibe Csöbör Katalin (FIDESZ), a terület országgyűlési képviselője is elkísérte.

Dr. Orosz Zsolt Hernádnémeti polgármestere a Dankó Pista utcába kalauzolta el az államtitkárt, ezen a részen négy ház dőlt össze a belvíz miatt. A polgármester elmondta: beadták a vis maior kérelmüket, de egyelőre nem tudják, hogy a magántulajdonban lévő házakban keletkezett kárt hogyan lehet elszámolni. Illetve sok esetben az is nehezíti majd a kártalanítást, hogy ezeknek az épületeknek – ma már csak romoknak – nincs tulajdonosuk – tette hozzá.

Elindulhatnak felfelé

Balog Zoltán egy elképzelésről beszélt, amely az árvízi helyreállítást és a romatelepek felszámolását összekötné. Mint mondta: ezért látogatott csütörtökön Borsodba, hogy kiválassza azt a települést, ahol egy ilyen programot el lehet kezdeni.

Ennek lényege, hogy az árvíz sújtotta roma családok nem a telepen, hanem a települések más részein építenék újjá lakásaikat – ismertette. Kérdésünkre, hogy mi a biztosíték arra, hogy ez nem csupán helyváltoztatás lenne, az államtitkár azt válaszolta: abból a négy tényezőből, amely a hátrányos helyzetű családokat sújtja – rossz lakhatási körülmények, munkanélküliség, oktatás hiánya, rossz egészségi állapot – hármat „támadnának meg”. Például közmunka keretében újjáépíthetnék otthonaikat, ezzel javulnának a lakhatási feltételeik, és képzéseken is részt vehetnének – magyarázta. Ezek biztosítanák azt, hogy akik elindultak felfelé, ne csússzanak vissza – hangsúlyozta.

Nem tiltakoznának

Dr. Orosz Zsolt polgármester elmondta, Hernádnémetiben lenne is egy erre alkalmas terület. Az ott élők mit szólnának ahhoz, hogy a roma családokat odaköltöztetik? A polgármester szerint nem tömegekről lenne szó, és az ott élők nem tiltakoznának.

Balog Zoltán azt is elmondta, ez az elképzelése persze halálra van ítélve, ha nem lesz a térségben gazdasági fellendülés, nem jönnek létre új munkahelyek.


„Apró lépések vannak...”

A telep bejárása után az ott tapasztaltakról kérdeztük Balog Zoltán államtitkárt, elmondta: számára ez nem újdonság, hiszen Ózd mellett, az egyik legszegényebb borsodi településen nőtt fel. „Nem először látok romatelepet” – tette hozzá. Ami megdöbbent – folytatta –, hogy vannak az uniós elképzelések, pénzek, és van a hihetetlen nyomor, és ez nem találkozik. Ezen változtatni kell – hangsúlyozta.

Mi lehet a megoldás a hazai romahelyzetre? Megoldás nincs, apró lépések vannak, amelyek csökkenthetik a feszültséget, és mindkét felet érdekelté tehetik az együttélésben – válaszolta. És itt újra a gazdasági felemelkedést hangsúlyozta, ami megoldás lehet arra, hogy az emberek ne egymásban keressék a nyomorúságuk okát – fogalmazott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában